Együttműködési gyakorlatot tartott a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Gyöngyösön, a Dr. Csépe György Uszoda és Termál strand területén 2018. szeptember 28-án.

 

Fotó: Vaszkun Attila tű. alez

Magyarországon egyre több településen nyílik újabb és újabb termál strand, élményfürdő, csúszdapark, ahol a családok szabadidejüket tölthetik. A wellness szállodák és uszodák kiemelt veszélyforrást jelenthetnek, mert a medencék, csúszdák üzemeltetése jórészt zárt térben történik. A kikapcsolódás, a nyaralás azonban rémálommá is válhat, ha egy technológiai meghibásodás, vagy akár emberi mulasztás miatt veszélyes gáz kerül a zárt medencetérbe, mely belélegezve súlyos mérgezést okozhat. A mostani gyakorlat apropóját egy Heves megyében működő termálfürdőben 2013. évben történt klórgáz szivárgás adta, amikor többen is mérgezést szenvedtek.

A gyakorlat célja volt a hivatásos tűzoltó egységek, rendőri erők és a mentőszolgálat életmentéshez riasztott erői, valamint a feladat végrehajtása során együttműködő üzemi dolgozók és vezetők beavatkozó és irányító munkájának összehangolása, az ismeretek továbbfejlesztése. A gyakorlat hozzájárult az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek hatékonyabb kezeléséhez, valamint a szervezetek közötti gyorsabb információáramlás és reagálási képesség erősítéséhez.

A feltételezés szerint az uszodaépülethez tartozó gépházban, vélhetően technológiai meghibásodás miatt (korrodált, eltört csőszakasz) szivárogni kezdett a klórgáz. Ezt az uszoda bejáratánál lévő dolgozók észlelték és értesítették az intézmény vezetőjét. A hiba kijavítására siető gépész, légzésvédelmi felszerelésben leesett a gépházba vezető lépcsőlejárón, beütötte a fejét, majd elvesztette az eszméletét. Az egyre nagyobb mértékben szivárgó klórgáz miatt az uszodában testnevelés órán tartózkodó diákok különböző mértékben mérgezést szenvedtek, többen elájultak, önerőből nem tudták elhagyni a létesítményt.

A mentést a tűzoltó és mentő egységek összehangoltan és gyorsan végrehajtották, miközben a rendőri egység biztosította a helyszínt, kiürítette a strand területét és segítette a beavatkozó egységek járműveinek mozgását. A helyszínre érkező Katasztrófavédelmi Mobil Labor folyamatos klórgáz koncentrációméréseket végzett a zárt terekben, a gázpalackok elzárásával megszűntette a mérgező gáz utánpótlását, valamint a technológiai meghibásodás kijavítását követően ellenőrző mérést végzett a gépházban.

A gyakorlat végén a tűzoltósági és iparbiztonsági felügyelők közös értékelést tartottak, ahol a beavatkozással kapcsolatos jobbító javaslatok kerültek megbeszélésre, kiemelve a helyismeret fontosságát. A résztvevők tájékoztatást kaptak az illetékességi területen működő strandok eltérő fürdővíz kezelési technológiáiról is.

 

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelem