Sok helyen kapott lángra a száraz fű a hosszú hétvégén. 

A hosszú hétvégén huszonkilenc szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat megyeszerte. Jellemzően elszáradt aljnövényzet, nádas, bokros területek kaptak lángra. A lángok néhány száz négyzetmétertől több mint száz hektár nagyságú területekre is kiterjedtek, melyeket a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltottak el.

Pénteken Gyöngyös, Bélapátfalva, Szilvásvárad, Recsk, Zsámbok, Füzesabony, Mátraterenye, Heves települések határában keletkeztek tüzek, amelyeket az egri, hatvani, hevesi, gyöngyösi, füzesabonyi hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati, valamint a recski önkéntes tűzoltók oltottak el, az oltási munkálatokat a nagy erejű szél is nehezítette.

Szombaton jellemzően Eger és Füzesabony külterületén keletkeztek tüzek. Nagyobb kiterjedésű és jelentősebb tűzoltói erőt igénylő esemény volt, mikor kora este mintegy huszonöt hektárnyi területen égett a száraz fű Füzesabony külterületén. A mezőkövesdi és az egri hivatásos tűzoltókat, valamint a füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs hivatásos, továbbá a füzesabonyi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik közös erővel, több oldalról támadva fékezték meg a lángokat.

Vasárnap Eger, Lőrinci, Visznek, Halmajugra, Gyöngyöshalász, Szücsi, Nagyréde települések határában keletkeztek tüzek, amelyeket az egri, füzesabonyi, pétervásárai, ózdi, hatvani, hevesi, gyöngyösi hivatásos, a jászárokszállási, bélapátfalvai önkormányzati, valamint a recski, szilvásváradi és a gyöngyöshalászi önkéntes tűzoltók fojtottak el. Kora délután pedig mintegy ötven-hatvan hektáron gyulladt meg az elszáradt növényzet a 24-es főút közelében, Eger és Egerbakta között. A tűz hétvégi házakat is veszélyeztetett. Az egri, a füzesabonyi, a pétervásárai és az ózdi hivatásos tűzoltók, valamint az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjai, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett vízsugarakkal és kéziszerszámokkal, hat órán át tartó megfeszített munkával fékezték meg a lángokat. A tűz összességében mintegy százötven hektárt érintett, az eset során senki sem sérült meg.

Az alábbi néhány jó tanács betartásával sokat tehetünk a szabadtéri tüzek megelőzéséért:

 -Soha ne dobjanak el égő cigarettacsikket!
– Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtsanak tüzet!
– Gondosan oltsák el a tüzet, használjanak hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szél visszagyújtja!
– Igyekezzenek a kertekben csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat!
– Tartsák be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
– Soha ne hagyják a szabadtéri tüzet őrizetlenül!
– A külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, avar, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel előzetesen engedélyeztetni kell.

Belterületi ingatlanon kerti hulladék égetése a hatályos jogi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit és körülményeit.

Fotó: Illusztráció: Pécsi János – Bélapátfalva ÖTP

Fotókat megtekintheti ITT

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság