A Heves Megyei Főügyészség több mint 20 oldalas vádiratot nyújtott be a bíróságra egy kömlői férfival szemben, aki tevékenységével – melyben bűntársai is segítették – súlyos tízmilliókkal kurtította meg a Magyar Állam központi költségvetését.

Az ügy I. rendű vádlottja az ügyvezetője volt annak a gazdasági társaságnak, amely 2016-ban túlnyomórészt építőipari munkákkal foglalkozott. A vádlott 2016 áprilisa és 2016 decembere közötti időszakban a cég általános forgalmiadó-fizetési kötelezettségének jogosulatlan csökkentése érdekében valós gazdasági eseményeket nem tükröző számlákat fogadott be a cég könyvelésébe, majd azokat a cég – tévedésben lévő – könyvelője útján az adóbevallásokban benyújtott, és így összesen 56.197.000 Ft vagyoni hátrányt okozott a Magyar Állam központi költségvetésének.

A rossz anyagi helyzetben lévő III. rendű vádlott a fenti időszakban egy budapesti cég ügyvezetője volt, mely pozíciót II. rendű vádlott rábírására, pénzért vállalta el. Ez a cég valójában semmilyen gazdasági tevékenységet nem végzett.

III. rendű vádlott a II. rendű társa rábírására és anyagi ellenszolgáltatásért 2016 márciusában olyan üzletrész-átruházási szerződést, módosított alapító okiratot írt alá, amelyek szerint 500.000 Ft-ért megvásárolta egy másik gazdasági társaságot is, továbbá a cég székhelyét új címre helyezte át. III. rendű vádlottnak nem állt szándékában működtetni ezt a gazdasági társaságot sem, és erre képes sem volt, melyről II. rendű vádlott is tudomással bírt. A cégiratok valótlan tartalmát illetően tévedésben lévő ügyvéd benyújtotta a felsorolt okiratokat a cégbíróságához, így valótlan adatok kerültek bejegyzésre a közhiteles cégnyilvántartásba.

Az I. rendű vádlott által felhasznált fiktív számlák kiállítói részben a III. rendű vádlott nevén lévő cégek voltak.

A Heves Megyei Főügyészség az I. rendű vádlottat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével, míg bűntársait közokirat-hamisítás bűntettével vádolja.

A Heves Megyei Főügyészség a most benyújtott vádiratában mindhárom vádlott vonatkozásában mértékes indítványt tett arra az esetre, ha az elkövetők a bíróság előkészítő ülésén beismerik a bűnösségüket és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról.

A vádhatóság az első rendű vádlott vonatkozásában 6 év szabadságvesztés, 300.000 Ft pénzbüntetés, 3 év foglalkozástól eltiltás és 6 év közügyektől eltiltás kiszabását indítványozza, míg a társaival szemben pénzbüntetés és közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt.

Címlapkép: Illusztráció

Heves Megyei Főügyészség