A gondnokoltjait megkárosító 64 éves elkövetővel szemben az Egri Járási Ügyészség vádat emelt az illetékes járásbíróság előtt.

A vádirat szerint a Heves Megyei Kormányhivatal 2016-ban kötött megbízási szerződést a vádlottal arra, hogy Heves megyében hivatásos gondnoki teendőket lásson el. E körben a feladatai közé tartozott a gondnoksága alatt álló személyek jövedelmének és vagyonának a kormányhivatal által kiadott utasításnak megfelelő kezelése.  Maguk a gondnokoltak jórészt fogyatékkal élő személyek voltak, akiket a bíróság cselekvőképességet teljesen, vagy részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezett.

A hivatásos gondnok egészen 2019 év elejéig probléma nélkül elszámolt az egyes sértettek rábízott vagyonával, a benyújtott számadásait a gyámhatóság a megfelelő eljárásrendben meghozott határozatokkal elfogadta. A 2019-es év első félévében azonban fény derült arra, hogy a férfi az általa szabálytalanul végzett vagyonkezelés során negyven gondnokoltját károsította meg, akiknek összességében több milliós kárt okozott, mely az egyes sértettek esetében a néhány tízezer és a több százezer forintos összeghatárok között mozgott.

A vádlott gondjaira bízott személyek jövedelme jellemzően a rokkantsági járadékból és a családi pótlékból tevődött össze. Ezt adott esetben – egészségi állapotuktól függően – egyéb jövedelmek is kiegészíthették. A gondnokoltak kiadásaira ezek a bevételek nyújtottak fedezetet. A nevükben és helyettük eljáró vádlottnak a mindenkori egyenlegről rendszeres elszámolást kellett készítenie, ám 2019 első félévében ezt negyven személy esetében már nem tudta megtenni, főleg azért, mert a kiadások egy részéről nem állt rendelkezésére semmiféle bizonylat, az egyes számlákról hiányzó összegeket a gondnok a saját céljaira fordította, a pénzt felélte. Előfordult az is, hogy a terhelt a számlára vásárolt eszközöket – például műszaki cikkeket – nem adta át a gondnokoltaknak, hanem azokat megtartotta magának.

A járási ügyészség negyven rendbeli, a bűncselekmény felismerésére és elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja a férfit, akivel szemben – kártérítésre kötelezés mellett – 2 év 3 hónap börtönbüntetés kiszabására és 3 év közügyektől eltiltásra tett mértékes indítványt a bíróságra benyújtott vádiratában.

Heves Megyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció