Nincsenek érzékelhető következményei a kutyák láncon tartását év eleje óta tiltó kormányrendeletnek. A kisebb településeken, tanyákon a helyzet változatlan, nem lett kevesebb a tartósan kikötött eb, és annak sincs jele, hogy a jogszabály miatt megszaporodtak volna a feljelentések és eljárások. 

Hiába a kutyák láncon tartását tiltó kormányrendelet, Magyarországon az állatvédelmi helyzet változatlan, továbbra is rengeteg ebet tartanak tartósan kikötve a gazdáik – mondta Seres Zoltán, Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa.

Hozzátette, azok, akik akarják, ezután is láncon tartják a kutyájukat, a januártól hatályos jogszabálynak nincs visszatartó ereje.

A kisebb kutyáknak is legalább 10 négyzetméter jár

A kormányrendelet szerint tilos a kistestű ebeket 10 négyzetméternél, a közepes testű ebeket 15 négyzetméternél, a nagytestű kutyákat 20 négyzetméternél kisebb területen tartósan elhelyezni. A tartósan csoportosan tartott ebek esetén egyedenként legalább 6 négyzetméter akadálytalanul használható területet kell biztosítani.

Az új rendelkezés lényege, hogy ne lehessen hosszasan, főleg egy életen át láncra verni egy kutyát, alkalmilag, rövid időre azonban meg lehet kötni az állatot.

MTI Fotó: Krizsán Csaba
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Csak járna, mondják az állatvédők

Seres Zoltán az országos egyesület napi tapasztalataira hivatkozva azt mondta, nem látni az országban, hogy megszaporodtak volna a kennelek vagy a nagyméretű vezérdrótos láncoknak. Utóbbi azt a megoldást jelenti, amikor a kifeszített huzalon több tíz méter hosszú lánc csúszik, így a kutya viszonylag szabadon mozoghat.

Az állatvédő szerint nem is csoda, hogy maradt a régi gyakorlat, úgy látja, a hatóságoknak nincs ereje betartatni a kormányrendeletet, nincs elég emberük a feladatra, hiányzik a kiépített hatósági ellenőrzési rendszer. Az emberek a kormányrendelet után is azt gondolják, úgy sem változik semmi, és úgy tűnik, ebben igazuk van – tette hozzá.

Nem okoz gondot

Czerny Róbert állatvédelmi jogász szerint a jogszabálynak egyelőre nincsenek érzékelhető következményei, az önkormányzati jegyzők – elsőfokú állatvédelmi hatóságként – nagyon óvatosan kezelik a kérdést. Hangsúlyozta, bár néhány bejelentés érkezhetett, nem tudni a kutyák láncon tartásával kapcsolatos jogerősen lezárt ügyekről. Seres Zoltán is arról számolt be, bár járják az országot, nem értesültek hivatalosan megindított eljárásokról, úgy tűnik, ez egyelőre nem okoz gondot a hatóságoknak, pedig a falvakban és a tanyavilágban a helyzet változatlan – mondta.

Hasonlóan vélekedik Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. Azt mondta, az ottani tanyákon az emberek kevés kivételtől eltekintve ugyanúgy tartják a kutyáikat, mint eddig. Nagyon kevesen vannak, akiknek van kenneljük, vagy hosszabb pórázra engedik a házőrzőjüket. Hozzátette, kutya láncon tartása miatt indított eljárásról ő sem tud.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állatvédelmi igazgatóságán szerzett értesülésünk szerint, eddig nem volt olyan probléma az ebek tartós kikötésével kapcsolatban, amely eljutott volna hozzájuk.

Mi számít tartósnak?

A Seres Zoltán szerint a mégis továbbélő gondokra az egyik lehetséges megoldás az lenne, ha az állatorvosoknak jelentenie kellene, ha állatkínzást gyanítanak valamely általuk vizsgált eb esetében.

Czerny Róbert szerint sokat segítene, ha a kormányrendeletben az is szerepelne, mi számít tartós láncon tartásnak, és legalább mekkorának kell lennie a kutya szabadabb mozgásához szükséges hosszabb láncnak. A jogszabály élét ugyanis elveszi, hogy ha a gazda azt mondja, szerinte egy hét folyamatos kikötve tartás, csak ideiglenes állapotnak tekinthető, ha vasárnaponként pár órára elengedi a kutyáját a rövid láncról.

Őrjöngés és mély sebek

Az állatvédelmi jogász elmondta, a tartós kikötés biztos jele, ha egy láncra fűzött ebet nem lehet megközelíteni, őrjöng, azonnal rátámad az idegenre, még ha a gazdája ott is van. Ennek magyarázata, hogy az állat védi a területét, azt a pár négyzetmétert, amin az életét addig töltötte. Biztos jel a kutya nyakán látható kidörzsölődés, sőt az is előfordul, hogy a nyakörv mély sebet vág a leláncolt állat húsába – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu