Tetten érték a mátrai orvvadászt- Vádat emelt az ügyészség

Baleset-bűnügy, Belföld, Kiemelt
A Gyöngyösi Járási Ügyészség vádat emelt azzal az 59 éves gyöngyösi lakossal szemben, akit idén januárban egy általa lelőtt szarvasbika teteménél értek tetten a rendőrök az erdőben.

A férfi évek óta birtokolt engedély nélkül egy házilag készült hangtompítóval felszerelt távcsöves vadászpuskát, melyet Gyöngyös külterületén, a Mátra alján álló családi házában rejtegetett, 523 darab különböző fajtájú lőszerrel együtt. Ez utóbbiak között akadtak 22-es kaliberű Winchester töltények, de M fenékjelzésű ólomlövedékes lőszerek is.

Hangtompító
Lőszerek

2020. január 2-án hajnalban a vádlott vadászni indult, ezért magához vette engedély nélkül tartott fegyverét, valamint több, ahhoz való lőszert, és Mátraházára utazott, ahonnan az erdőn át az ország legmagasabb pontja, a Kékestető felé indult. A hajnali derengésben, a 24134. számú mellékúttól mintegy 25 méterre, az erdészet vadászterületén a férfi vadászati jogosultság nélkül, két lövéssel elejtett egy 600.000 Ft értékű fiatal gímszarvas bikát. Amikor látta, hogy az állat kimúlt, hazahajtott, elrejtette a puskáját, majd délután 13 óra körül visszament az elkövetés helyszínére, hogy a vadat kizsigerelje és magával vigye.

A vádlott már megkezdte a szarvas nyúzását és feldarabolását, amikor egy rendőrjárőr ért a helyszínre, és tetten érte őt. Az állatot így nem tudta hazaszállítani, azt a rendőrség lefoglalta, majd kiadta a sértett képviselőjének. A szakszerűtlen nyúzás és darabolás következtében azonban a tetemet meg kellett semmisíteni, így a bűncselekménnyel okozott kár nem térült meg.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség lőfegyver és csekély mennyiséget meghaladó lőszer engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, orvvadászat bűntettével, valamint nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének a kísérletével vádolja a férfit.

A járási ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a járásbíróság 2 év 6 hónap börtönbüntetést és 3 év közügyektől eltiltást szabjon ki a tetten ért és beismerésben lévő orvvadásszal szemben. Emellett a vádhatóság indítványozta azt is, hogy a bíróság kobozza el a lefoglalt lőfegyvert és lőszereket, kötelezze a vádlottat az általa okozott kár megtérítésére, valamint az eddigiekben felmerült 120.000 Ft bűnügyi költség megfizetésére is.

Forrás: Heves Megyei Főügyészség