Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 31 éves férfival szemben, aki fogvatartása alatt több rabtársát is kirabolta.

A vádlott büntetett előéletű személy, őt a bíróság többször ítélte különböző – részben erőszakos – vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztésre. A férfi jelenleg is börtönbüntetését tölti egy észak-magyarországi fegyintézetben.

Az ózdi illetőségű fogvatartott 2018-ban egy ellene éppen folyamatban lévő nyomozás kapcsán a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben volt letartóztatásban. Itt – erőfölényét kihasználva – rendszeresen megfélemlítette és terrorizálta azokat a nála gyengébb fizikumú elítélteket, akikkel közös zárkába került.


A vádlott elvette egyikük hazulról érkezett csomagját, melyből nem csak cigarettát és tisztálkodási szereket vett ki magának, hanem még a sértettnek küldött nadrágot, pulóvert és bőrkabátot is. Amikor a csomag gazdája kérte vissza a ruháit, a férfi még meg is megpofozta őt.
Nem sokkal később egy másik zárkatársára parancsolt rá, hogy adja át neki azokat a nyugtató hatású gyógyszereket, melyeket a börtönorvos kizárólagosan a beteg számára írt fel. A sértett nem akart eleget tenni a felszólításnak, de tiltakozni sem mert, ezért inkább gyorsan bevette és lenyelte a tablettákat, mire a vádlott őt is többször megütötte. Ezt követően azonban, több mint egy hónapon át nélkülözni volt kénytelen a gyógyszereit, mivel attól kezdve azokat a vádlott szedte.
Az erőszakos férfi fenyegetéssel arra kényszerítette harmadik zárkatársukat, hogy hosszabb időn át mosson rá, sőt alkalmanként mosogassa el az étkezésnél használt edényeit is.
Az Egri Járási Ügyészség két rendbeli rablás bűntettével és egy rendbeli kényszerítés bűntettével vádolja az erőszakos többszörös visszaesőnek minősülő elkövetőt. Az előéletével kapcsolatos szigorú törvényi szabályozásra tekintettel az ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság – beismerése esetén – főbüntetésül 10 év fegyházbüntetést szabjon ki vele szemben, egyben állapítsa meg, hogy ennek letöltése során nem bocsájtható feltételes szabadságra.

Címlapkép: Illusztráció

Forrás: Heves Megyei Főügyészség