Mutatjuk a győzteseket.

Idén már negyedik alkalommal választotta ki a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, Kállay Miklós által vezetett szakmai zsűri Az Országház borait – olvasható a parlament.hu portálon.

Fotó: Egri sztorik

A 231 benevezett tétel közül kilenc kategóriában hirdettek győztest és helyezetteket. Az Egri borvidék most is szép sikert ért el, a Bikavér kategóriában az első helyet a Thummerer Pincészet Egri Bikavér Superior 2016 bora érdemelte ki. A 3. helyezett Gál Tibor Pincészete lett a Síkhegy Egri Bikavér Grand Superior 2016 borával.

A Thummerer pincészetről

A családi vállalkozás 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri borvidéken elhelyezkedő 100 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítik boraikat, pezsgőiket, pálinkáikat. A borászat központja Noszvajon található. A 2000 m2-es egykori uradalmi pincét több mint 100 éve vájták kézzel a vulkanikus tufa kőzetbe, s ezt 2004-ben egy új 2200 m2-es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővíttették ki. A kiegyenlített klímájú pince ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez. A technológia minden évben kiegészül a legkorszerűbb felszerelésekkel, gépekkel – nemcsak a borászatban, hanem a szőlészetben is. Céljuk a magas minőség elérése. Boraik hazai és nemzetközi borversenyeken is értékes díjakban részesültek.

Kategórianyertes bor: Egri Bikavér Superior 2016

Az Egri Bikavér Superior 2016 tizennyolc hónapnyi hagyományos fahordós érlelést, majd hosszú palackos érlelést kapott a bor számára ideális körülmények között. Védett eredetű superior száraz vörösbor. Nagyon kedvező évjáratban készült, szép savakkal, magas cukorfokkal, hibátlanul beérett szőlőfajtákból. Fajtaösszetétele: kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah.

A Gál Szőlőbirtokről és Pincészetről

Gál Csaba és felesége, Gálné Dignisz Éva (az Év Bortermelője 2013) közel harminc éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, bortermeléssel, és az utóbbi években gyermekeik is bekapcsolódtak a közös munkába. A Csepel-szigeti Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben fekvő, jelenleg 88 hektár saját szőlőterület adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült szigetcsépi borházának szőlőalapanyagát. A teljes területből 12 hektár 2020. évi új telepítés, 10 hektár pedig a Balaton-felvidéken, Lesencefalu dombjain fekvő szőlőterület. Minőségi fajtaösszetételben a rajnai rizling, olaszrizling, chardonnay, szürkebarát, ezerjó, cserszegi fűszeres, kékfrankos, cabernet sauvignon és a pinot noir a meghatározó.

Kategórianyertes bor: Gál Kékfrankos Rosé 2019

Szép intenzív szín és a fajtára jellemző színárnyalat az első benyomás, majd egy „illatbomba” következik, amely egyszerre komplex, üde és finom, behízelgő kedvességet is felmutat. Az íz még közvetíti a friss szőlőzamatokat, jó savakkal és a többi alkotórészhez idomuló teltségérzettel párosulva. A rozé könnyedségét a reduktív technológia szigorú betartásával, az erjedésben keletkezett szén-dioxid megőrzésével, a legjobb szőlő válogatásával érik el. Üde gyümölcsösség jellemzi: a savaknak és aromáknak egyenlő szerep jut. Fogyasztása 9-11 °C-on javasolt.