Szirénák hangja töltötte be az egri Szmrecsányi Lajos Érsekkertet a Kéklámpás Napon április 26-án.

A hagyományokhoz híven már tizenharmadik alakalommal tartotta meg a rendezvényt a rendőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés- végrehajtás, a mentők és több együttműködő szervezet.
A rendezők legfőbb célja az volt, hogy a rendvédelmi szervekkel közelebbről is megismerkedhessenek az óvodások, iskolások és a lakosság. Közelről is megnézhették az általuk használt gépjárműveket, felszereléseket, bemutatták hivatásukat a szervezetek.

A rendezvény reggel kilenc órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődött az Érsekkertben, amelyen részt vettek a megyei kormányhivatal, Eger város, valamint a rendvédelmi szervek vezetői. A megnyitót követően színes programokkal várták a szervezők a rendezvényre kilátogató érdeklődőket. A szakmai sátrak mellett a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság is képviseltette magát, ahol a gyerekeknek lehetőségük volt tűzoltóautó makettet készíteni, tűzvédelmi tesztet kitölteni és rajzolhattak, színezhettek kinyomtatott kifestőkre, vagy akár tűzoltóruhába is beöltözhettek egy fénykép erejéig. Azok között, akik a tűzvédelmi totót helyesen töltötték ki a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület felajánlásával öt darab füstérzékelőt sorsoltunk ki. Mint minden évben, a tűzoltók kivitték a nagy népszerűségnek örvendő locsoló játékot, az ifjú tűzoltó jelöltek körében idén is nagyon népszerű volt az odafestett tűz oltása, különösen ebben a hírtelen jött nagy melegben. A rendőrkutyás bemutató után az egri hivatásos tűzoltók tartottak tálcatűz és olajtűz oltási bemutatót. A nézők megszemlélhették, mekkora lángok csapnak fel, ha az égő olajjal teli tálba vizet öntünk és azt is, hogy egy lánglovag porral oltó készülékkel hogyan oltja el a víz felszínén úszó lángoló éghető anyag tüzét. A vakmerőbbek a „füstsátrat” is kipróbálhatták és megtapasztalhatták, milyen amikor egy füsttel telített helyiségben légzésvédelmi felszereléseket használva, a tűzoltók csökkentett látási körülmények között embereket keresnek. A hivatásos tűzoltók mellett az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport is bemutatta a felszereléseit és eszközeit, és idén bepillantást nyerhettünk a kéményseprők munkájába is, akik jó tanácsokkal látták el az érdeklődőket.

A rendvédelmi szervek főzőversenyen mutatták be azt, hogy nem csak szakmájukhoz, hanem a főzéshez is értenek. A megmérettetésre tizennégy csapat jelentkezett, a versenyzők között egyaránt voltak tűzoltók, rendőrök és mentők is. A szoros versenyt idén az egri katasztrófavédelmi kirendeltség csapata nyerte meg egy háromfogásos menüvel, tárkonyos vadmalaclevest, tárcsán sült mustáros sertés szűzérmét slambuccal hozzá desszertként bundás almát készítettek.

Rendezvényünket Eger Megyei Jogú Város is támogatta. Támogatóink közreműködése nélkül a Kéklámpás Nap nem lehetett volna ilyen sikeres, köszönet segítségükért!

Fotó: Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy

Galéria megtekintése ITT

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság