„Szinkronizációs problémák” vannak az adatbázissal, ezért később fog megtörténni annak a 74 ezer embernek az oltása, akik az SMS-ben kapott tájékoztatás szerint most hétvégén kapták volna meg az Astra Zeneca vakcinát – közölte pénteken György István az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Az államtitkár elnézést kért az érintettektől.

Az országban napról-napra nő a detektált vírusmutációk száma – ezt már Müller Cecília, országos tisztifőorvos jelentette be. A brazil és a dél-afrikai törzsek ellenállóak a jelenleg elérhető vakcinákkal szemben.

Müller arról is beszélt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ területén új EU-s csúcslabor fog épülni, amely a legveszélyesebb kórokozókat is diagnosztizálni tudja majd. A tisztifőorvos szerint számos kórokozóval kell szembe néznünk a jövőben, többek között a klímaváltozás miatt.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy április 7-én szeretnék újraindítani az oktatást, ami az óvodák és iskolák nyitását jelenti. A védekezés miatt sem az óvodákban, sem az iskolákban nem terveznek gyermekfelügyeletet, az érettségit pedig megtartják. A középiskolai felvételiket lezárják, a szóbeliket pedig szerencsés lenne szerinte online megtartani.

Telex