A Dobó téren felállított gömbsátorban különleges tárlatot láthattak az egriek és a városunkba látogató vendégek, a kisiskolásoktól egészen a nagyszülőkig.

Hat nap alatt (2017. szeptember 16-21-ig) 37 ezer 500-an látták az interaktív, változatos látványvilágú, érzelmekre is ható, ingyenesen látogatható kiállítást, amely hatalmas siker a szervezők szerint.

Az elmúlt napokban rengeteg iskolás diák kapott személyes élményt az I. világháborús mindennapok valóságáról, pl. egyéni sorsok, háborús versek és a kor általános használati tárgyainak megismerésével. A szervezők szerint mindez pótolhatatlan tapasztalattal segíti a történelmi tanulmányokat is.

Fotó: Nemes Róbert

Az elmúlt időszakban olyan, igen nagy látogatottságot hozó gyűjtemények érkeztek városunkba, mint a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi kiállítása, az Iparművészeti Múzeum oszmán-török gyűjteménye, vagy a Magyar Nemzeti Múzeum I. világháborús, utazó kiállítása.

A fővárosi múzeumok számára is kiemelkedően fontos, nívós és igen értékes kiállítások Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére érkeztek Egerbe, együttműködésben Eger Önkormányzatával, a Dobó István Vármúzeummal és más, helyi partnerekkel.

Fotó: Nemes Róbert

A szervezők tájékoztatása szerint az elmúlt időszak hasonló tapasztalatai megmutatták egyfelől azt, hogy Eger polgárai nyitottak az értékes, nívós és vonzó kulturális kínálatra, valamint azt is, hogy e gyűjtemények befogadása egy-egy időszakra, egyértelműen tovább növeli városunk vonzerejét is.

A tárlat létrehozását, illetve egri bemutatását – a Magyar Nemzeti Múzeum mellett – az I. világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatta.