Heves vármegye a 2023-ban végzett kimagasló munkája alapján elnyerte a Korányi Vándorserleget, melyet az  országos tüdőgyógyász értekezleten vett át Dr. Csicsári Katalin főorvosnő, a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Kórház vezető tüdőgyógyásza. A serleget az Országos Korányi Intézet a tuberculosis elleni küzdelemben élen járó megyének ítéli oda minden évben, Heves vármegyébe 20 év után került ismét.

Dr. Csicsári Katalin főorvosnő elmondta: az újonnan felfedezett és gondozásba vett tbc-s betegek diagnózisának laboratóriumi megerősítése kiemelten fontos. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elvárása, hogy minden 100 betegből legalább 75 főnél ez – a szakmai szabályok szerint – megállapításra kerüljön. Jelen elismerésre azért került sor, mert a vármegyében, 2023-ban ez elérte a 90 %-ot. Az egri kistérségben pedig 100 %-ot.

Dr. Csicsári Katalin főorvosnő hangsúlyozta: köszönet illeti  a Mátrai Állami Gyógyintézetben dolgozó  kollégákat, hiszen az ő segítségük, partnerségük nélkül nehéz lett volna elérni ez az elismerést. Ugyanígy köszönetét fejezte ki  mind az egri mind a hevesi szakdolgozói csapatnak  áldozatos munkájukért a tbc elleni közdelemben, a betegek gondozásában, gyógyulásuk segítésében.

Címlapképen: A Heves Vármegyei Markhot Ferenc Kórház Tüdőgondozójának munkatársai.

Fotók: Birinyi Zsófia

Markhot Ferenc Kórház/Szegedi Erzsébet/médiareferens