A Heves Megyei Főügyészség vádat emelt egy testvérpár ellen, akik harmadik társukkal közösen, többek sérelmére súlyos, élet elleni bűncselekményt kíséreltek meg 2018 januárjában Gyöngyösön.


A vádlottak az elkövetés napján a késő esti órákban értesültek arról, hogy rokonuk röviddel korábban az utcán, tettleges konfliktusba került az egyik későbbi sértettel, aki a verekedést követően hazament a lakására. A két terhelt később, az erre a hírre összeverődött nagyobb társaság kíséretében a lakóházhoz vonult azért, hogy ott számon kérjék a történteket. A különféle ütő- és vágóeszközökkel felfegyverkezett támadók az épület előtt kiabáltak, fenyegetőztek, ütötték és rugdalták a kaput, de nem tudtak bejutni a házba, és azt sem tudták elérni, hogy az ott lakók közül bárki kimenjen hozzájuk az utcára. Ezért egyikük betörte az utcafronti ablakot, melyen keresztül egy palackból benzint locsolt a lakótérbe, és azt kintről meggyújtotta. Ennek hatására az ablakkereten és a tapétán gyorsan terjedő, önfenntartó égés alakult ki, ami átterjedt a szobában álló bútorokra is.
Az épületben tartózkodó hét felnőtt részben a tűz elől menekülve ekkor kirohant az utcára. Kezükben – önvédelmi célból – különböző eszközök voltak, melyeket használniuk kellett akkor, amikor a ház előtt a vádlottak rájuk támadtak. A kialakult verekedés során a háziak közül hárman sérültek meg könnyebben, míg a támadók egyike olyan, maradandó fogyatékossággal járó életveszélyes koponyasérülést szenvedett, hogy vele szemben később a büntető eljárás lefolytatására sem nyílt már lehetőség. A hamarosan kiérkező tűzoltók megfékezték a lángokat, melyek nem terjedtek az épületen kívülre, így közveszély nem alakult ki a helyszínen. Ugyanakkor a vádlottaknak reálisan számolniuk kellett azzal, hogy a többek által lakott épület felgyújtásával akár a bent tartózkodó személyek halálát is okozhatják.
Az ügy I. rendű vádlottja egy 36 éves, különös visszaesőnek minősülő nő, akit néhány éve a bíróság emberölés bűntettének kísérlete miatt öt és fél év fegyházra ítélt. A 41 esztendős II. rendű vádlott visszaeső, őt a bíróság korábban hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt ítélte két és fél év börtönre.
A Heves Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel, több személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és rongálás bűntettével vádolja a terhelteket, akikkel szemben a vádiratában határozott idejű fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt.

Címlapkép: Illusztráció

Forrás: Heves Megyei Főügyészség/ Dr. Szalóki Zoltán sk.