Tóth István (b) és Bognár Ignác kilépett a Jobbikból //Fotó: Keller Richárd
Kilépett a Jobbikból és független képviselőként folytatja munkáját Tóth István és Bognár Ignác, miután “kihagyták őket” az egri alapszervezet újraalapításából. Szerintük Mirkóczki Ádám soha nem tudott azonosulni nemzeti radikalizmusukkal, ezért puccsot követett el ellenük, annak ellenére, hogy ők támogatták volna elnöki ambícióit.

Korábban beszámoltunk arról, hogy  a Jobbik országos elnöksége január 9-én feloszlatta a párt egri alapszervezetét, amely január  13-án újjáalakult.

Az ülésre azonban nem kapott meghívást Bognár Ignác, a feloszlatott egri szervezet elnöke és Tóth István, alelnök, illetve kilenc tagtársuk. Ennek következményeként kedden, sajtótájékoztatón jelentették be Egerben, hogy mindannyian kilépnek a Jobbikból.

Fotó: Keller Richárd

Tóth István hírportálunknak elmondta: már tavaly május óta konfliktus terhelte az egri alapszervezet tagságát [Bognár Ignác elnöktől elvette a pártiroda kulcsát Mirkóczki Ádám – a szerk. megj.], de ők mindvégig kompromisszumos megoldásra törekedtek. Az sem igaz, hogy a sajtón (Riposton, M1-en) keresztül próbálták volna rendezni az alapszervezet konfliktusait – tette hozzá.   

A politikus cáfolta az országos elnökség feloszlatással kapcsolatos indoklását is, melyszerint nem folyt érdemi munka, és nem zajlott kampányszervezés Egerben. Elmondta: számos rendezvényt szerveztek tavaly is, melyeken a tagság jelentős része részt vett, ellentétben Mirkóczki Ádámmal, aki egyiket sem “tisztelte meg” jelenlétével. Önkormányzati képviselőként is sokat dolgoztunk az egriekért, bár igaz, hogy – elveinkhez híven – ritkán kevertük bele a pártpolitikát – fogalmazott Tóth István.  

Hangsúlyozta: nemzeti radikalizmusra nagy szükség van Magyarországon, ezért továbbra is kitart mellette, és leginkább Morvai Krisztinával szimpatizál, akit hitelesnek tart. Mirkóczki Ádám azonban soha nem tette magáévá a nemzeti radikalizmus elvét és képtelen volt összhangba hozni választókerületi elnökként az egri alapszervezeten belüli különböző nézeteket – tette hozzá. 

Fotó: Keller Richárd

Bognár Ignác, korábbi elnök hírportálunknak arról beszélt: az egriekért tett képviselői munkájuk minőségét és mennyiségét nem lehet kétségbevonni, még Habis László polgármester is többször elismerően nyilatkozott róla. 

Mint fogalmazott: bár mindig úgy gondolta a pártok “ocsmány dolgokra képesek”, de végül elfogadta a Jobbik felkérését 2007-ben, hogy elnök és képviselő legyen Egerben. Soha nem volt ellenjelölt, aspiráns a párton belül ellenünk Istvánnal, ezért is meglepő és érthetetlen, hogy Mirkóczki Ádámnak “hirtelen ilyen rejtett politikai ambíciói keletkeztek” – tette hozzá.

Ha közölte volna velünk, hogy az egri alapszervezet elnöke szeretne lenni, elfogadtuk volna, hiszen talán szerencsésebb is, ha a párt országgyűlési képviselője a tagság vezetője, ehelyett Ádám mégis “a puccsot választotta” – fogalmazott Bognár Ignác. 

Reagálás

“Semmiféle puccs nem volt, minden szabályoknak megfelelően történt. Az Országos Elnökség a már korábban ismertetett okok miatt feloszlatta az egri alapszervezetet, majd ezt követően az az alapszabály szerint újjáalakult.”
– reagált a cikkünkben elhangzottakra Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, országgyűlés képviselője.

Tekintsd meg a teljes interjúnkat Tóth Istvánnal és Bognár Ignáccal:

EZ IS ÉRDEKELHET

Mirkóczki Ádám: Minden eszközt bevet Orbán a Jobbik ellen, mert tudja, hogy elszámoltatjuk