Az elkövető motorral támadt a járványveszély elhárításán dolgozó polgárőrre.


Vádat emelt a Füzesabonyi Járási Ügyészség azzal a 23 éves fiatalemberrel szemben, aki tavaly áprilisban bántalmazott egy, a füzesabonyi városi sportcsarnok előtti közterületen végzett, a járványhelyzettel kapcsolatos fertőtlenítő feladatokat biztosító polgárőrt – tájékoztatta hírportálunkat a Heves Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a helyszínen a tűzoltók tavaly április elsején este – a nem sokkal korábban kihirdetett veszélyhelyzet időszakában – fecskendőjükkel fertőtlenítő mosást végeztek. Munkájuka több helyi polgárőr biztosította, mások mellett a sértett is, aki polgárőr egyenruhában és láthatósági mellényben állt az út közepén azért, hogy a szükséges mértékben lassítsa a forgalmat.

Ekkor bukkant fel az utcán a vádlott, aki egy robogót vezetett, melyen szabálytalanul ketten ültek. A polgárőr felemelt karjával „állj” jelzést adott, amit a motoros zokon vett, ezért szóváltás alakult ki a két ember között. A vádlott becsmérelte az intézkedő sértettet és elhangzott az is, hogy úgy meg fogja ütni a férfit, hogy annak leesik a szemöldöke.
A fenyegetések közben a fiatalember egy darabig a sértett körül körözött a motorral, majd szembe fordult vele, és lassan megközelítette úgy, hogy már a bukósisakjával is hozzáért. Ezt követően, miközben újra körözni kezdett körülötte, többször is belerúgott a polgárőrbe, majd nagy gázt adva elhagyta a helyszínt.

Mivel a sértett a cselekmény elkövetésekor – fokozott büntetőjogi védelmet élvező – közfeladatot ellátó személynek minősült, a Füzesabonyi Járási Ügyészség az elkövetőt közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével vádolja. Ezen bűncselekmény büntetési tétele – a hivatalos személy elleni erőszakéval egyezően – egytől öt évig terjedő
szabadságvesztés.