Óvodások szemészeti szűrése speciális eszközzel

Belföld, Fotó, Kiemelt, Nem kategorizált
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Markhot Ferenc Kórház vezetése együttműködik a város óvodásainak szemészeti szűrésében. Ez a kezdeményezés már nem az első és nem is az utolsó olyan program, melyben az egészségügyi intézmény és a város kart karba öltve tesz az egri családokért.

A kórház a szakmai és technikai hátteret biztosítja, Eger Önkormányzata pedig az óvodák fenntartójaként vesz részt a közel 600 gyermeket érintő programban. A szakemberek által, az óvodákban elvégzendő vizsgálat célja, hogy még iskolakezdés előtt kiszűrjék az óvodáskorúaknál a látáshibákat.

 Az első szűrővizsgálatokat a Benedek Elek Óvodában 2019. szeptember 16-án végezték el dr. Kakuk Judit főorvos és a kórház munkatársai. Az erre használt speciális eszköz egyidejűleg vizsgálja a gyermekek mindkét szemének fénytörési hibáját és tengelyállásának helyzetét. A szűrés nem jár fájdalommal, a modern készüléket hozzá sem kell érinteni a gyermek arcához, egy méter távolságból, 10-15 másodperc alatt kész a vizsgálat.

A szemészeti szűrést megelőzően az óvodában tartott sajtótájékoztatón Habis László Eger polgármestere kiemelte: óriási jelentőségű a város és a kórház együttműködése a gyermekek érdekében. Dr. Vácity József a Markhot Ferenc Kórház főigazgatója hangsúlyozta: a kórház országosan is élenjár a szemészeti szűréssel. Szemléletváltásnak lehetünk tanúi azzal, hogy a gyermekeket helyben, óvodájukban vizsgálják meg – fogalmazott.A kórház együtt él a várossal és arra törekszik, hogy az együttműködés minél hatékonyabb legyen a lakosság érdekében. Dr. Kakuk Judit szemész főorvos rámutatott: kiemelten fontos, hogy még iskoláskor előtt kiderüljenek a gyermekeknél az esetleges szemproblémák, melyek jól orvosolhatóak még ilyenkor. Adler Ildikó Eger alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: örvendetes, hogy helyben történik meg a vizsgálat, s ez a szülőknek is nagy segítséget jelent. A város és a kórház együttműködésében ez a harmadik közös program  az újszülöttek világnapjával kapcsolatos rendezvény és a babamentő inkubátor kialakítása mellett. Gál Judit óvodavezető örvendetesnek tartja a város és a kórház gyermekbarát gondolkodását, mely a lakosság érdekeit szolgálja. A sajtótájékoztatón elhangzott: a kórház és az önkormányzat közös célja, hogy az egri gyermekeknél már iskoláskor előtt kiderüljön az esetleges szemhiba (kancsalság, látásélességi probléma), hiszen ezek a felismerést követően jól kezelhetőek.

Azon gyermekek szülei, akiknél a szűrés folyamán valamilyen rendellenességet tapasztalnak a szakemberek, az értesítésen túl tájékoztatást is kapnak arról, hogyan, mikor jelentkezzenek szemészeti szakrendelésre.

Fotó: Nemes Róbert

Galéria:

Forrás: Markhot Ferenc Kórház/Szegedi Erzsébet sajtóreferens