Fotó: police.hu
A Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság az Eszterházy Károly Egyetem női kézilabda csapatával közös figyelemfelhívó kampányt indított Egerben a gyalogos balesetek megelőzése érdekében.

Ősszel és télen a közúti közlekedést befolyásoló időjárási, látási és az útviszonyok egyaránt kedvezőtlenül változnak. Ebben az időszakban sajnálatos módon sok gyalogost ütnek el a közutakon. Ezen balesetek többségében a gyalogos vétlen résztvevőként sérül meg.

Sajnos nagy számban fordulnak elő olyan esetek, amelyek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történnek annak ellenére, hogy ez a helyszín közúti jelzőtáblával jelezve van és útburkolati jellel fel van festve. Ezekben az esetekben a gépjárművezetők nem biztosítanak részükre áthaladási elsőbbséget.

Az említett balesetek mellett lényegesen kisebb számban, de előfordulnak olyan esetek is, amikor a gyalogos idézi elő a közúti közlekedési balesetet azzal, hogy óvatlanul, hirtelen lép az úttestre féktávolságon belül.

A Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság gyalogos közlekedésbiztonsági kampányt indított. melynek célja, hogy az Eszterházy Károly Egyetem női kézilabdacsapat tagjaival közösen néhány alkalommal reggelente megjelennek Egerben egy-egy kijelölt gyalogos-átkelőhelynél, ahol felhívjuk az arra közlekedők figyelmét, hogy óvják a gyalogosokat azzal, hogy fokozott óvatossággal közelítik meg ezeket a helyeket és biztosítják részükre az áthaladási elsőbbséget. A csapat tagjai a gyalogos-átkelőhelyen egymás mellé állnak és a pólókon az „Óvd a gyalogost!” felirat olvasható.

A Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanácsai

  • Vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban! Tartsuk mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit és cseréljük le az elöregedett ablaktörlő lapátot!

  • A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak!

  • Számoljunk mindig azzal, hogy a jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár jelentős mértékben is megnőhet!

  • Télen legyünk türelmesebbek az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, biztosítsuk biztonságos átkelésüket, és véletlenül se próbáljunk meg az előttünk áthaladó gyalogos mögött közvetlenül áthaladni!

  • A gyerekek, valamint a többnyire lassabban, bizonytalanabbul haladó idősebbek különös odafigyelést igényelnek.

  • A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárló központok, vasúti és autóbusz pályaudvarok környezetében, a gyalogos átkelőhelyek megközelítése során, valamint a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények közelében.

(police.hu)