Az Apollo Tyres új üzemében évente 5,5 millió személyautó- és kisteherjármű-, valamint 675 ezer darab busz- és tehergépjármű-abroncsot fognak előállítani .

Az üzletember megköszönte a magyar kormánynak a gyárépítés elmúlt 2 évében nyújtott “aktív támogatását”. “Magyarország baráti ország, a magyarok barátaink, az Apollo Tyres tehát nemcsak egy üzleti lehetőséget lát első Indián kívüli zöldmezős beruházásában” – fogalmazott. Jelezte: nagy hangsúlyt fektetnek az ágazatból hiányzó helyi munkaerő képzésére és a társadalmi felelősségvállalásra. Ennek jegyében a gyöngyöshalászi üzem munkatársai három hónapos képzésen vehettek részt a vállalat holland és indiai gyáraiban.

Onkar S. Kanwar, az Apollo Tyres elnöke indiai hagyomány szerint egy kókuszdió összetörésével felavatja az indiai Apollo Tyres gumiabroncsgyártó-üzemét a gyöngyöshalászi ipari parkban //MTI fotó: Koszticsák Szilárd

Neeraj Kanwar, az Apollo Tyres alelnöke az eseményen arról beszélt: az új gyárban jelenleg már mintegy 500-an dolgoznak és a beszállítók száma is jelentős. Kiemelte: a szakemberképzésben széleskörű partnerség kialakítására törekednek a térség és a régió oktatási intézményeivel. Együttműködésük a Miskolci Egyetemmel emellett a kutatás-fejlesztés terén is meghatározó.

Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete a gyáravatón közölte: országának gazdasága évente 7,5 százalékkal bővül, és a növekedés a következő években a várakozások szerint kétszámjegyű lesz. A magyar cégek profitálhatnak a gyors ütemű bővülésből – mondta, és megjegyezte, a 15 millió dollárra tehető a magyar befektetések értéke Indiában, melynek növelésére bőven van még lehetőség.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Onkar S. Kanwar, az Apollo Tyres elnöke (j) és Neeraj Kanwar, a társaság alelnöke felavatja az indiai Apollo Tyres gumiabroncsgyártó-üzemét //MTI fotó: Koszticsák Szilárd

A gyöngyöshalászi az Apollo Tyres második gyára Európában. A 72 hektáron elterülő üzem építése két éve, 2015 áprilisában indult, a vállalat 475 millió eurót fektetett a projektbe. Az első építési fázis befejeztével a gyár évente 5,5 millió személyautó- és kisteherjármű-, valamint 675 ezer darab busz- és tehergépjármű-abroncsot fog előállítani. Apollo és Vredestein márkájú abroncsok készülnek majd itt európai piacra – írta az eseményen kiosztott tájékoztatójában a vállalat.

500 embernek ad munkát az új gyár Gyönygös halászon //MTI fotó: Koszticsák Szilárd

A közlemény alapján az idén alapításának 40. évfordulóját ünneplő Apollo Tyres jelenleg négy gyártóüzemet működtet Indiában, hármat Dél-Afrikában és egyet Hollandiában. A vállalat világszerte összesen 16 ezernél több alkalmazottat foglalkoztat, teljes kapacitása pedig megközelíti a napi 1700 tonnát.

Éves árbevétele a 2015-2016-os üzleti évben 1,8 milliárd dollár volt. Az indiai piac a konszolidált árbevétel 69, míg Európa a 26 százalékát adja. Az Apollo Tyres e két kontinensről a világ több mint 100 országába exportálja termékeit.

(MTI)