A kormány 450 milliárd forinttal támogatja a beruházásokat – közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés a munkahelyteremtést szolgálja a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben.

A kormány kétezermilliárd forintnyi kamat- és garanciatámogatott hitellel segíti a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását. A kormányfő ide sorolta a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést és a kreatív ipart.

A 2020-as költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeli a kormány.  a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzet miatt el kell térni a 2020-as költségvetéstől.

A kormány négy részletben visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti juttatást fognak kapni. Ezt történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is – ismertette a miniszterelnök.

A kormány a munkahelyek megőrzése érdekében, rövidített munkavégzés esetén átvállalja a bérköltségek egy részét.

Orbán Viktor kijelentette: 10 éve a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás mellett horgonyoztunk le és ezt a horgonyt most sem szedjük fel.

MTI