Tüntetés a Kossuth téren, alakuló ülés a parlamentben – Összefoglaló

Belföld
Fotó: MTI
Kedden késő délelőtt letették esküjüket az országgyűlési képviselők, ezzel megalakult az új parlament. Közben a Kossuth téren tüntetés kezdődött.

A parlamentnek ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt.

Létrejöttek a frakciók 

Az elnöklő Turi-Kovács Béla bejelentette, hogy a pártok megalakították a képviselőcsoportjukat. E szerint a Fidesz 117 fős frakcióját Kocsis Máté, a Jobbik 26 fős képviselőcsoportját Gyöngyösi Márton, a KDNP 16 fős frakcióját Harrach Péter, az MSZP 15 fős frakcióját Tóth Bertalan, a Demokratikus Koalíció 9 fős képviselőcsoportját Gyurcsány Ferenc, az LMP 9 fős frakcióját Szél Bernadett, a Párbeszéd 5 fős frakcióját pedig Szabó Tímea vezeti.

Kövér László a Házelnök

Az Országgyűlés elnökének Kövér Lászlót választották meg, egyedüli jelöltként, titkos szavazással. Érvényes szavazatot 179 képviselő adott le, közülük 143-an szavaztak igennel, 35-en nemmel, míg egy voksoló tartózkodott.

Kövér László megválasztását követően esküt tett a Ház előtt.

Az új parlament alakuló ülésén a Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke az áprilisi választásról szóló beszámolójában elmondta: 26-szor több kérelem érkezett be az egyéni körzetekből, mint az előző választáson. Négy szavazókörben számolták újra a szavazatokat, a végeredményt ugyanakkor ez nem befolyásolta.

Fotó: MTI

Áder: A magas részvétel erős legitimitást ad

Április 8-án, a választási eredmények megismerése előtt – látva a magas részvételt – a most ellenzéki szerepre készülő pártok vezetői is ekként nyilatkoztak: szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy a magas részvétel erős legitimitást ad a következő Országgyűlésnek és kormánynak – jelentette ki Áder János az alakuló ülésen. A köztársasági elnök azt is hangsúlyozta, hogy a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, ez a demokrácia alapszabálya.

A DK kivonult, Hadházy nem tett esküt

A Demokratikus Koalíció képviselői – akik csak az eskütétel idejére jelentek meg az ülésteremben, azt követően azonnal távoztak is – azzal egészítették ki a hivatalos esküszöveget, hogy minden törekvésükkel azon lesznek, hogy helyreállítsák a köztársaságot, és új demokratikus alkotmányt adjanak a hazának.

Az LMP-s Hadházy Ákos nem vett részt az eskütételen. Ezzel összefüggésben az elnöklő Turi-Kovács Béla az országgyűlési törvényre hivatkozva azt mondta: a képviselő a keddi ülésen nem vehet részt a parlament munkájában, országgyűlési és bizottsági tagságra nem választható meg és javadalmazásra nem jogosult.

Összeférhetetlenséget Fülöp Erik (Jobbik, Tiszavasvári polgármestere), Gémesi György (LMP, Gödöllő polgármestere), Hajdu László (DK, a XV. kerület polgármestere), Janiczak Dávid (Jobbik, Ózd polgármestere), Karácsony Gergely (Párbeszéd, a XIV. kerület polgármestere), továbbá Simani Silva örmény nemzetiségi szószóló jelentett, ők az összeférhetetlenség megszüntetéséig nem gyakorolhatják megbízatásukból eredő jogaikat és javadalmazásra sem jogosultak.

Fotó: Index

A téren az eskü hírére felzúg a hazaárulók

Az alakuló ülés alatt dupla rendőrsorfal mögött tüntetők lepték el a Kossuth téret. A képviselők esküje alatt a tömeg azt skandálta, hogy “hazaárulók”. Az Index beszámolója szerint a tüntetők között van kilakoltatásokról magyarázó nő, kopasz (szélső)jobbos és raszta ligetvédő. 

(MTI, Index)