Fotó: Keller Richárd
Bár csipőprotézis-műtéten van túl,  a nagy hóban sem áll le szolgáltatásaival Pánker Ferenc /Fotó: Keller Richárd
Sokak szerint Pánker Ferenc – becenevén Panki – egy intézmény Eger belvárosában. A mindig jókedvű, huncutul mosolygó ostorosi férfi 12 éve minden nap bejár Egerbe, hogy udvariasan – némi ellenszolgáltatásért cserébe – megkönnyítse a belvárosban parkoló autósok, turisták életét. Most hírportálunknak elárulta: már a nyugdíjas éveit tervezi.

Panki évtizedekig kőművesként dolgozott, de aztán egy tömeges leépítéskor elbocsátották társaival együtt. Egy ideig alkalmi munkákat vállalt, de állandó állást nem tudott szerezni. Miután megelégelte a munkanélküliséget, egy film által ihletve “önkéntes parkolóőrnek” állt az egri belvárosban.

A főiskola és a Kertmozi környékén “szolgáltat” immár 12 éve: segít parkolóhelyet találni, megmutatja merre van a legközelebbi automata (ez főleg a könyvtárnál nagy segítség), jegyet vásárol, és parkolási időt hosszabbít. A 63 éves férfi“tourist infoként” is helytáll: Eger és környéke legfontosabb nevezetességeihez irányítja a turistákat. Napi díjából kávéját, szendvicsét, utazási költségét és házi állatainak eledelét fedezi.

Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

Állítása szerint folyamatosan képezte magát: ma már több nyelven (angolul és németül) is eltársalog a turistákkal, megismerteti velük Eger és környéke legfontosabb nevezetességeit. Naponta minimum 2-3 ezer forintot kell megkeresnie, hogy Ostoros és Eger között utazni tudjon, meglegyen a napi kávéja, szendvicse, na és háziállatainak az eledel. Elmondása szerint az ostorosi buszmegállóban hűséges kutyája szokta várni.  Pankinak a környező boltokban és kávézókban is hitele van, szó szerint: ugyanis ha anyagilag rosszul indul a délelőttje, az eladók meghitelezik a kávéját és a szendvicsét, melyet a műszak végére ki is egyenlít saját zsebből.

Hírportálunk a pénteki havazásban is posztján találta Pankit, mert ha esik, ha fúj ő soha nem áll le szolgáltatásaival, melyeket reggel 9-től délután 4-ig vehetnek igénybe a parkoló autósok. Az Egri Sztoriknak elmesélte: nemrég csaknem egy hónapra mégis “fizetés nélküli” szabadságra kellett mennie egy halaszthatatlan csípőprotézis-műtét miatt. Könnyes szemmel mesélte hírportálunknak, hogy sokan aggódtak érte és az egri kórházban is sok szeretet, gondoskodást kapott.

Lábadozása alatt alig várta, hogy végre talpra álljon, és kezdetben két mankóval, most pedig egy járóbottal integetve segíti a belvárosban parkoló autósokat.

Panki nagy tervét is elárulta nekünk: 2017 februárjában tölti be 64. életévét, ekkor nyugdíjba vonul. Nyugdíjas éveit családjának szenteli majd, ugyanis van egy fia és két unokája (a felesége sajnos már nem él) és végre megkezdi a rehabilitációs kezelését a közeli gyógyfürdőkben.

Nézd meg Keller Richárd Pankival készített korábbi videóját: