ismeretlen szám
Több tízezer forintot próbálnak kicsalni a pénztárcánkból trükkös csalók telefonon.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság már korábban is felhívta a figyelmet az országosan előforduló trükkös csalások újszerű elkövetési módjára. Ennek lényege, hogy az ismeretlen személyek valamelyik mobiltelefon-szolgáltató vagy cég munkatársaként – leginkább számkijelzés nélkül – felhívják a kiszemelt áldozatotokat és közlik velük, hogy az általuk meghirdetett nyereményjátékban pénzösszeget, vagy nagyértékű terméket nyertek.

Az elkövetők arra kérik a gyanútlan sértetteket, hogy egy lakóhelyükhöz közeli ATM automatánál töltsék fel egy megadott telefon egyenlegét a lediktált – 15 ezer és 180 ezer forint közötti – összeggel, mivel a nyereményt csak így tudják átutalni a bankszámlájukra.

Az elővigyázatlan, korosztálytól független sértettek egy része ennek eleget tesz, azonban az ígért nyereményt természetesen nem kapja meg.

A Heves Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya a hasonló esetek elkerülése érdekében az alábbiakat javasolja:

Fokozott óvatossággal kezelje a jelzett tartalmú, megtévesztő hívásokat, ne kövesse a hívó utasításait!

Ellenőrizze a hívást! Érdeklődjön annál a cégnél, társaságnál, akire a csalók hivatkoznak! Kérjen egy visszahívható, központi számot!

Ismeretlen személynek ne adja meg számlaszámát, adatait, PIN kódját és ne utaljon részére pénzt!

Amennyiben hasonló jellegű bűncselekmény áldozatává vált, mentse el a hívás adatait és értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112 központi telefonszámok valamelyikén!