A bűnügyi felügyelet alatt álló 40 éves elkövetővel szemben az Egri Járási Ügyészség a napokban emelt vádat.

A vádirati tényállás szerint a terhelt tavaly októberig Egerben élt élettársi kapcsolatban azzal a nővel, akit a szakításuk után nem csak tiltott módon megfigyelt, de folyamatosan zaklatott is.

A különválásba belenyugodni képtelen terhelt egy mágneses jeladót helyezett el a sértett személygépkocsijának alvázán azért, hogy az eszköz által a telefonjára küldött SMS üzenetek révén nyomon tudja követni egykori párja mozgását. Ez meg is történt mindaddig, amíg a nő karácsony előtt fel nem fedezte a nyomkövetőt, melyet átadott a rendőrségnek. A hatósággal azonban nem ekkor került először kapcsolatba, mivel az ősz folyamán többször is rendőri intézkedést kellett kérnie amiatt, hogy volt élettársa visszatérően megszegte a vele szemben a bíróság által elrendelt megelőző távoltartás szabályait. Ennek során mind személyesen, mind több száz kéretlen, részben fenyegető hangvételű telefonüzenettel tartósan háborgatta a sértettet, akit gyakran követett, és akinek váratlan időpontokban például virágcsokrot helyezett el az ajtaja elé.

A férfi mindezzel zaklatóan beleavatkozott a nő mindennapi életvitelébe, ami miatt előbb november végén szabálysértési, majd december végén bűnügyi őrizetbe került. A szakítás után tanúsított magatartása ellenére a vádlott az együttélésük alatt nem volt hűséges a sértetthez. Alkalmi nemi kapcsolatot létesített ugyanis egy másik nővel, akit később megzsarolt egy, a szexuális együttlétükről a telefonjával titokban készített filmfelvétel birtokában. A férfi tavaly ősszel közölte az illető hölggyel, hogy a videót nem hajlandó kitörölni a mobiljából, sőt amennyiben nem tesz fel az ő nevében fogadásokat a tippmixen, akkor a felvételt másoknak is meg fogja küldeni. Emellett a vádlott hasonló, a sértettben komoly félelmet keltő fenyegetésekkel arra is rákényszerítette a nőt, hogy összesen csaknem kétmillió forint készpénzt adjon át neki, több részletben.

A járási ügyészség zsarolás és zaklatás bűntette mellett több más bűncselekménnyel is vádolja az elkövetőt, akivel szemben 4 év végrehajtandó börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra tett mértékes indítványt a bíróságra benyújtott vádiratában

Heves Megyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció/Stock-973726526.j