Fotó: Keller Richárd
Kivonultak az ellenzéki képviselők az alpolgármester-szavazás előtt, és nagy vitát váltott ki a Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont átadása a Média Eger Kft-nek, illetve a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításának kérdése.   

Kivonultak az ellenzéki képviselők az alpolgármester-szavazás előtt, mert nem egyeztetett a városvezetés velük a jelölt személyéről, ráadásul az előterjesztést is későn kapták meg (erről lásd korábbi írásunkat ITT).

A kivonulás előtt Tóth István, jobbikos képviselő arról beszélt: bár jogilag nem, de etikailag összeférhetetlen, hogy dr. Turcsányi Dániel egyszerre lesz alpolgármester és az EVAT Zrt. vezérigazgatója. Földvári Győző (DK-EGYÜTT-MSZP) “meglepőnek és mulatságosnak” nevezte az előterjesztést, és a “Muppet show”-hoz hasonlította a szavazást.  

A 18 fős közgyűlés végül – az ellenzék nélkül – 12 igen szavazattal választotta meg dr. Turcsányi Dánielt társadalmi megbízatású alpolgármesterré, aki a fejlesztési projektek ütemes megvalósítását koordinálja.

Nagy vitát váltott ki a  a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításának kérdése is. A várost a 2016 áprilisában alakult  Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt kötelezte arra, hogy az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-vel korábban megkötött közszolgáltatási szerződést felmondja. Habis László polgármester előterjesztése alapján a hulladék begyűjtésének és szállításának közfeladata a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társuláshoz került át. A tervek szerint országos viszonylatban húsz régiós központ alakul, a jelenlegi szolgáltatók – köztük a Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft – alvállalkozókként folytatják tevékenységüket.

Bognár Ignác (Jobbik) szerint az átalakulás célja nem a minőség javítása, hanem, hogy központosítottá váljon a hulladékgazdálkodás is. Komlósi Csaba (LMP) káoszról beszélt a hulladékgazdálkodás átalakítása kapcsán.

Végül 15 igen szavazat és 3 tartózkodás mellett elfogadták az előterjesztést. A közgyűlésen azt is bejelentették, hogy az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Városgondozás Eger Kft. vezetői pozíciójára kiírt pályázati határidőt egy hónappal meghosszabbítják.  

Szintén vita alakult ki a Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont működtetésével kapcsolatban. Rázsi Botond arra tett javaslatot előterjesztésében, hogy a Média Eger Nonprofit Kft. vigye tovább az intézményt az április 20-án megszűnt KULTURMA divízió helyett, és a látógatóközpont színpadi és zenei eszközei is kerüljenek át a céghez egy 10 évre szóló vagyonkezelési megállapodás keretében.

Mirkóczki Zita a Média Eger kapacitását megkérdőjelezte felszólalásában, és arról érdeklődött, képes lesz-e a cég az összes városi rendezvényt hangosítani? A DK-EGYÜTT-MSZP képviselője arra is kíváncsi volt, van-e már valami koncepciója a Média Egernek a látógatóközpont felvirágoztatására?

Császár Zoltán független képviselőt az érdekelte, hogy választási kampány idején vajon bérbe veheti-e az ellenzék is a hang- és színpadtechnikát?

Végül 13 igennel, 2 nemmel és 3 tartózkodással elfogadták a javaslatot.

Az egri közgyűlés többek között szimbólikusan támogatta még Kovács József rendőr alezredes kinevezését az Egri Rendőrkapitányság élére, ötmillió forintos támogatást szavazott meg a kárpátaljai magyaroknak, kétmillió forinttal támogatta az Egri Ifjúsági Zenei Programot, és módosította Eger Integrált Településfejlesztési Stratégiáját.