dr_nyiri_beata
Március 2-án megtartotta éves összbírói értekezletét az Egri Törvényszék, melyen dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is részt vett. Az értekezlet előtt dr. Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke interjút adott hírportálunknak, aki elárulta, szinte minden álma teljesült a 3 év alatt, beszélt arról is, milyen jelentős eredményeket ért el az Egri Törvényszék 2016-ban, és milyen új, modern szolgáltatások várják az ügyfeleket az átadás után a jelenleg felújítás alatt álló székházban.

Az elnök asszony hírportálunknak felidézte: 3 évvel ezelőtti elnöki pályázatában egy álmáról írt. Arról, hogy milyennek is képzeli el a jövő bíróságát 10-20 év múlva: minden bíró igen magasan képzett, a bíróságok időszerűen ítélkeznek, a bírák otthon is könnyen dolgozhatnak, távoli asztal mellől elérik a bírósági rendszereket. Nem kell olyan feladatokat is ellátniuk, amit titkárok, vagy bírósági ügyintézők is elvégezhetnek. A bíróságon belül megszűnik az egyenlőtlen munkateher, a dolgozók munkakörülményei pedig a lehető legjobbak lesznek.

“Az ügyfelek kellemes helyszínen várakoznak a tárgyalásra, nem a hideg folyosókon, az irodán kedves, udvarias ügyintézők adnak magas szintű tájékoztatást. Ha messze lakik valamelyik fél a bíróságtól, távmeghallgatással is kihallgatható, és elektronikus úton is kommunikálhat. Az újságokban a bíróságról csupa jó hír jelenik meg. Mindezek három évvel ezelőtt szinte illúziónak tűntek” – fogalmazott dr. Nyiri Beáta.

“Szinte hihetetlen, de az álmok közül majdnem minden már most valósággá vált. A robbanásszerű változás szinte láthatatlan, hiszen a jót, a dinamikus fejlődést nehezebben veszi észre a közvélemény, mint az ítélkező munka romlását, vagy hiányosságait”

– hangsúlyozta az elnök asszony.

Kifejtette: az Egri Törvényszéken az ítélkezés időszerűsége egyre javul. Másfél év alatt 40 százalékkal csökkent a két éven túli ügyek száma. A bírósági dolgozók a megújult oktatási rendszerben magas szintű, rendszeres oktatásban vesznek részt. Az informatikai eszközállományuk egyre jobb, az iratok jelentős részét digitalizálták, az ügyfelekkel megvalósult az elektronikus kapcsolattartás. Ha egy tárgyalást kitűznek a bírák, vagy éppen elmarad valamelyik, akkor SMS küldhető a rendszeren keresztül. A távmeghallgatás sem álom már, az új törvényszéki épületben három tárgyalóterem lesz arra alkalmas, hogy így folyjon a tárgyalás. Az ügyfélcentrumban az ügyfelek gyorsan, mindent egy helyen intézhetnek el.

Az elnök asszony kiemelte: az Egri Törvényszéken a bírák már szinte csak olyan munkát végeznek, amely bírói hatáskör, a titkárok és bírósági ügyintézők önálló hatáskörű, egyszerűbb ügyeket intéznek. A törvényház felújításával pedig egy minden igényt kielégítő, modern XXI. századi bírósági épületben folyik majd az ítélkező munka – tette hozzá.

Tekintsd meg az elnök asszonnyal készített interjúnkat: