Az eddig kommunikált vételár négyszerese is elmehetett  a Mátrai Erőmű megvásárlásához kapcsolódó dokumentumok szerint.

Hírportálunk még 2018 márciusában cikkezett arról, hogy Mészáros Lőrinc megvette a Mátrai Erőművet. Tavaly év végén azonban az állami tulajdonú MVM Zrt. és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS Global Nyrt. közölte: az állami tulajdonú MVM Zrt. megvásárolja Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 %-os tulajdoni részesedését.

Az üzlet tavasszal létre is jött: 17,4 milliárd forintért vette meg az állam Mészáros Lőrinc érdekeltségétől a Mátrai Erőmű 73 százalékát.

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan a napokban közérdekű adatigényléssel kikérte az ügy dokumentumait, és ezek alapján azt állítja:

az MVM-nek 17 helyett 75,14 milliárd forintra volt szüksége.

Indoklása szerint a cég vezetése ugyanis 26,4 milliárd forint tőkeemelést kért, ugyanennyi áthidaló keretet, hogy az erőmű működőképes maradjon, valamint 4,9 milliárd forint tagi hitelt. Fontos hozzátenni, hogy mindez nem volt része a vételárnak, az változatlanul 17,4 milliárd forint.

Tóth beperelte az MVM-et, mert ugyan sok dokumentumot átadott a cég, sokban kitakarások, valamint visszatartott mellékletek miatt nem látszik minden olyan adat, amelynek a politikus szerint nyilvánosnak kell lennie.

HVG