A Markhot Ferenc Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs osztályán is terápiás kutyák segítik a betegek mozgásra való motiválását a mozgásterápia eredményesebbé tételét. A kórház Hospice osztályán már 2010 óta dolgoznak rendszeresen  terápiás kutyák, s most újabb osztályon szolgálnak a képzett állatok, segítve a gyógyító folyamatot.

A Mozgásszervi Rehabilitációs osztály a kórház jól felszerelt, kiváló feltételekkel, magas komfortfokozattal rendelkező osztálya. Tornatermük felszereltsége is fokozatosan bővült, rendelkezésre áll az alapvető rehabilitációhoz szükséges fizikoterápiás eszközök széles palettája. Rehabilitációs team működik itt, melyben az orvosokon és nővéreken kívül gyógytornászok, konduktor, dietetikus, fizikoterápiás asszisztens, rehabilitációs tevékenység terapeuta, pszichológus, logopédus, foglalkoztató terapeuta, szociális szervező és gyógymasszőr is foglalkozik a betegekkel. Emellett ortopéd műszerészek és ortopéd cipész rendszeres együttműködésére is számíthatnak a szakemberek. Az osztály szakmai elismertségét jelzi, hogy a szakvizsgára készülők szakmai felkészítésére kijelölt helyként is működik, s a dolgozók rendszeresen végeznek tudományos munkát, részt vesznek megyei, országos és nemzetközi tudományos fórumokon is.

Petheő Laura ergoterapeuta,, Kapaló Éva és Hornyák Henriett terápiás kutya felvezetők a betegekkel/Fotó: Birinyi Zsófia
Fotó: Birinyi Zsófia
Fotó: Birinyi Zsófia

A rehabilitációs team legfontosabb tagja maga a beteg. Munkájának fő célja a páciens által elvesztett képességek lehető legnagyobb mértékű visszaszerzése, illetve újra fejlesztése, mozgáskészségének és önellátási képességének helyreállítása, ami a beteg és környezetének életminősége szempontjából kiemelkedő fontosságú. A tapasztalatok szerint a négylábú segítők, a terápiás kutyák fontos szerepet töltenek be a betegek mozgásra való motiválásában, pszichés állapotuk javításában. Hetente egy alkalommal látogatják meg felvezetőjükkel az osztályt, köszönhetően egy civil támogatónak.

 

Fotó: Birinyi Zsófia

Forrás: Markhot Ferenc Kórház/Szegedi Erzsébet sajtóreferens