NEW YORK, NY - JANUARY 01: Couples kiss after midnight in Times Square during the New Years Eve celebration on January 1, 2013 in New York City. An estimated one million revelers from around the world endured long hours of cold weather to have a front seat to this year's star studded celebration. (Photo by Christopher Gregory/Getty Images)
Vádat emeltek  egy középkorú férfi ellen, aki nagyszabású szilveszteri rendezvénysorozatot ígért, de a jegybevételt a bálok helyett inkább magára fordította.

A gyöngyösi vádhatóság közleménye szerint szilveszteri bálok egész sorát ígérte országszerte a vádlott az érdeklődőknek, de az év végén mulatni vágyó sértettek hoppon maradtak, annak ellenére, hogy időben befizették a jegyek árát.

A rossz anyagi körülmények között vidéken élő vádlott ugyanis a jelentkezők pénzét magára fordította, a beígért bálokat pedig Szilveszter napján az internetes felületeken a szélsőséges időjárásra hivatkozva lemondta, annak ellenére, hogy a meteorológia ugyan hűvös, de napos és viszonylag száraz időt jelzett az év végére – áll a közleményben.
A vádirat szerint a férfi még 2014. márciusában budapesti székhellyel egy reklámügynökséget hozott létre, melynek egy személyben volt alapítója, tulajdonosa és vezető tisztségviselője. Ügyvezetőként, a kft. nevében 2014 késő őszétől különböző weboldalakon “Szilveszterezz velünk! BUÉK 2015 – országos rendezvény sorozat” elnevezéssel 2014. december 31-én ötven különböző, általa önkényesen kiválasztott helyszínre belépődíjas bálokat hirdetett meg, melyekre az ország minden részéből jelentkeztek érdeklődők.
A jegyek kezdő ára csaknem kilencezer forint volt, de akadt olyan megrendelő is, aki több mint kétszázezer forintot fizetett előre a majdani vidám mulatság reményében.
A férfi a pénzt a bankszámlájáról levette és magára költötte, miközben az általa küldött elektronikus számlán arra figyelmeztette a sértetteket, hogy őrizzék meg a bizonylatot, mert “ezt kell majd bemutatni a rendezvénysátor bejáratánál”.
A vádlott – aki a bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekedett – a sértetteknek jogtalanul összesen több mint hárommillió forint kárt okozott.
A járási ügyészség 15 rendbeli kisebb kárt okozó, és 84 rendbeli, a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja az elkövetőt. Az ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetést, emellett pénzbüntetést szabjon ki.