A világ egyik legbefolyásosabb szaklapja előkelő elismerésben részesítette az “Áldás Egri Bikavér Superior 2018”-at.

Beválogatta a kedvencei sorába az egyik nemzetközileg legismertebb boros szaklapja, a Decanter a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet 2018-as egri bikavérét – hangzott el az Eger Tv A mi történetünk című magazinműsorában.

Az Év Borai 2020 válogatások fehérbor, vörösbor és rozé, illetve édes, likőrborok és buborékos tematikára oszthatók. A kiválasztás lényege, hogy a lap borszakértői régiónként ajánlanak az általuk nagyra értékelt tételekből, majd egy több fős szakértő bíráló csapat értékeli és pontozza a beküldött borokat. Saját, egyedi pontrendszerük alapján leginkább a 90-100 pontot elért borokat ajánlják.

A St.Andrea Áldás Egri Bikavér Superior 2018 kiemelkedő pontszámot ért el, szám szerint 94-et, mellyel elnyerte az Év Borai (2020) díjat.

“Történelmi fontosságú pincészetünk számára ez a díj, hiszen egyrészt a világ egyik legtekintélyesebb, legbefolyásosabb szaklapjától kaptuk az elismerést, másrészt nem pincészetünk nevezte be, versenyeztette a nedűt, hanem mások ajánlották a Decanter figyelmébe

– így kommentálta sikerüket dr. Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa és borásza az Eger TV műsorában. Már önmagában is fantasztikus dolog, hogy egy egri bikavért nemzetközi szinten megemlítenek és díjat kap – tette hozzá.

Dr. Lőrincz György és ifjabb Lőrincz György – Fotó: St. Andreas Szőlőbirtok

A kitűnő borász fia ifjabb Lőrincz György a műsorban kiemelte: szívmelengető ez az eredmény, hiszen a világ legelismertebb borvidékei között szerepelt egy egri bikavér, amely az egri termelők legfontosabb bora. 94 ponttal bekerült a borunk a világ legizgalmasabb 50 vörösbora és rozéja közé, ami hatalmas eredmény – tette hozzá.

Újságírói kérdésre dr. Lőrincz György elárulta: e bor sikere főként abban áll, hogy már maga az évjárat, 2018, is rendkívül szép és izgalmas volt, és sikerült megtalálni az optimális érettségű szőlőket.

Mint fogalmazott: a pincészetük gondosan figyel arra, hogy korszakosan fogalmazza meg a borait, vagyis mindig figyelembe veszi a kereskedők és borgyűjtők véleményét is. Az Áldás Egri Bikavér Superior 2018 egy nagyon gazdag gyümölcsű, röviden érlelt, dzsúzos bisztró bor, amit különleges élvezet elfogyasztani, mert eltelít, finom zamatával – tette hozzá.

Az interjúban sok más izgalmas szakmai kérdés is szóba került, a teljes interjút ITT tekintheti meg.

A St. Andrea Szőlőbirtokról

“Az utóbbi időben a St.Andrea Szőlőbirtok eljutott arra a pontra, hogy ha megfelelő módon akarjuk végezni feladatainkat, nagy figyelemmel és precízen, akkor a kapacitásainkat, lehetőségeinket, felszerelésünket és általában a teret is bővítenünk kell.

Amikor elindult a birtok, akkor 20 hektárban gondolkodtunk, annak megfelelő építmény állt tehát rendelkezésünkre. Időközben nagyon komoly, jeles dűlők kerültek gondozásunk alá, megduplázva ezzel a szőlőterületeket. Ezzel szemben maga a birtok, a feldolgozó pince nem változott.

A klímaváltozás egyre inkább érzékelhető a bortermelésben is. Egyre korábban kell szüretelni és egyre jobban összeérnek az egyes fajták.

Így, az a koncepció, hogy az erjesztőteret kétszer tudjuk használni, nem működik most már. Több tartályt és hordót kell beállítanunk, ami nagyobb helyigénnyel rendelkezik.

Elkezdtük az építkezést, amiben egyrészt hangsúlyt kap a palackos érlelés, hiszen a palackos borok is meghatározó teret igényelnek, másrészt a fejlesztésbe bekerültek tartályok és hordók. Ezzel együtt, terveink szerint meg tudjuk valósítani azt is, hogy egy izgalmas és egyedi hangulatú pincében és birtokon tudjuk fogadni a látogatókat, akik méltó környezetben tudnak kóstolni velünk együtt. Ez egy jelentős mérföldkő a St.Andrea Szőlőbirtok életében.”

Kiemelt kép: St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet

Forrás: standrea.com, EgerTv