Munkakés? A bicska és a Morakniv a nyerő választás!

Belföld, Kiemelt, Nem kategorizált

Az összecsukható bicska a mérete és kialakítása, a Morakniv pedig funkcionalitása miatt vált világszerte népszerű késsé. Mindkettő kiváló választás, ha az ember megbízható munkakést keres.

Az életben számtalanszor előfordul olyan szituáció, amikor késre van szükségünk. Most nem a konyhai műveletekre kell gondolni, inkább olyan szituációkra, amikor a kerti munka során, vagy a garázsban bütykölve kell elvágni, levágni, megformázni valamit. Erre a feladatra tökéletesek a minőségi bicskák és a Mora kések is.

Nagyapáink kése a bicska

Kezdjük a bicskával, amelyet nem nagyon kell bemutatni, főleg a vidéki embernek. Hazánkba évszázadokkal ezelőtt, a török megszállás idején került, és még a nagyapáink idejében is alapfelszereltség volt egy összecsukható zsebkés minden férfinél, amellyel rengeteg feladatot el lehetett végezni az udvaron. Hatalmas előnyük a méretük és a tárolhatóságuk: azzal, hogy a kés összecsukható, egyrészt megfeleződik a mérete, másrészt biztonságosan tárolható, például a zsebekben. A megbízható bicskákat sokszor tartják tokban, tovább növelve a biztonságot, illetve ezeknek köszönhetően könnyedén felszerelhetők a munkaeszközök az övre, a nadrágra. A zsebkések között bőségesen lehet válogatni, a markolat lehet fából, titánból, szénszálból, agancsból vagy alumíniumból is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Kialakításának köszönhetően a balesetek száma minimálisra csökkenthető a bicska használata közben.

Svéd remekmű a Mora kés

Szintén kiváló munkakés a svéd Morakniv, azaz a Mora kés, amely a 19. században terjedt el a skandináv országban, majd lett népszerű a világ más pontjain is. Kialakítását tekintve egy kiskésről beszélünk, amelyen a penge rögzítve van a nyélhez – ebben eltér a bicskától. Általában acélból készül, a markolata nyírfa vagy műanyag. Sok esetben ujjvédővel is felszerelik a biztonságos használat érdekében. A Morakniv egyszerre munkakés és faragókés, számtalan művelet közben jól jöhet tulajdonosának. Egyszerű, megbízható eszköz, amelyre mindig lehet számítani.

A fotó forrása:

Nor Gal / Shutterstock.com