Az országos tiszti főorvos szerint a a korábbi felfogással ellentétben a variánsok gyorsabban terjednek és súlyos tüneteket okoznak.

A nemzetközi tapasztalatokhoz hasonlóan a harmadik hullám elindulását Magyarországon is valószínűsíthetően a koronavírus különféle variánsai okozták – mondta hétfőn Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Korábban azt mondták a szakértők, hogy az új variánsok gyorsabban terjednek, de nem okoznak súlyosabb megbetegedést, ez a tézis is azonban megdőlni látszik, mert az új fertőzöttekhez képest arányaiban egyre többen kerülnek kórházba

– jelentette ki az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília szerint bár a harmadik hullám elkezdődött, ugyanakkor egy nagyon erős fegyver van a kezünkben, az oltásoknak köszönhetően, és bízik abban, hogy meg tudják törni a harmadik hullám felfelé ívelő szakaszát.

Elmondta:  eddig 453 457 fő kapott oltást, 201 005 fő már a második oltását is megkapta. Ez 4,64%-os, illetve 2,06%-os átoltottságot jelent. Az Európai nióban 3,9% az átlagos átoltottság mértéke.

Nem szeretnének egyelőre további szigorításokat bevezetni, de ehhez az kell, hogy a mostani intézkedéseket betartsák és minél többen beoltassák magukat – hangsúlyozta.