Fotó: Keller Richárd
Mirkóczki Ádám írásban kérdezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető minisztert arról, mikorra készül el az M25-ös gyorsforgalmi út. A jobbikos képviselő szerint a válaszból “egyértelműen” kiderült, hogy Nyitrai Zsolt (Fidesz) tájékoztatta, esetleg kérte a miniszter helyett válaszoló államtitkárt, hogy mi szerepeljen a válaszban.  

Mirkóczki Ádám levélben érdeklődött június 22-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál arról, hogy mikorra készül el az M25-ös gyorsforgalmi út.

A miniszter helyett Fónagy János államtitkár válaszolt, és a levélben azt közölte:  az M25-ös autóút északi szakasza várhatóan 2018-ban, az autóút teljes egésze pedig 2020-ra készül el, az épülő út nyomvonala a tervezési folyamat kezdete óta rendelkezik a a megfelelő környezetvédelmi és építési engedélyekkel.

Az államtitkár arra is kitért: a közelmúltban Mirkóczki Ádám nyilvánosan kezdeményezte az útvonalterv módosítását. Az általa javasolt nyomvonal szükséges előzetes vizsgálatokkal és engedélyekkel nem rendelkezik, javaslata a beruházás megvalósítását évekkel hosszabbítaná meg.

Emlékeztetett: a kormányhatározat a korábbi 4,6 milliárd forintról szóló támogatási szerződés forráskeretét bővítette ki a gyorsforgalmi út északi szakaszának, tovább az andornaktályai elkerülő út és a 252. számú főút felújítására szánt összeggel, összesen 13,6 milliárd forintra. Ez tehát nem a költségek négyszeresére emelkedését jelenti, hanem a projekt megvalósításának további lépéseihez rendel forrásokat – fogalmazott az államtitkár. A projekt tehát nem drágult, annak ellenére, hogy ezt Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatón állította – szögezte le. Hozzátette: a jelenleg építés alatt álló szakaszok befejezését forráshiány, új tervezési szándék, jogi akadályok, és egyéb körülmények nem befolyásolják.

Íme a teljes levél:

Fónagy János válaszlevele az M25-os ügyében

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselő, az alábbi közleményt juttatta el reagálásként hírportálunknak, melyet változtatás nélkül közlünk: 

“A válaszból egyértelműen kiderült az a Fidesz által sulykolt hazugság, hogy akár általam, akár más által bármilyen módon veszélybe került volna az M25-ös kivitelezése, ahogy azt a NIF Zrt a napokban szintén egyértelművé tette. Vagy esetleg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hazudik!?

Sem én, sem más nem nyújtott be sem a NIF Zrt. sem a kormány vagy más számára semmilyen módosítást. Sem én, és tudtommal más sem követelte senkinél a beruházás leállítását vagy annak akadályozását. Az én áprilisi sajtótájékoztatómon elhangzott javaslatok egy politikai véleményt tükröznek, egy politikai állásfoglalást adnak egy olyan nyomvonalra vonatkozólag, amelyet maga Nyitrai Zsolt és Habis László közösen szorgalmazott még 2012-ben.

Ha az államtitkár vagy más úgy gondolja, hogy egy sajtótájékoztatón elhangzott vélemény egyenértékű egy kidolgozott- és benyújtott komplett kivitelezési-, műszaki tervvel, akkor ott komoly gondok vannak.

Elhiszi bárki, hogy egy több, mint 50 milliárdos állami projekt bármilyen veszélybe kerülhet egy ellenzéki képviselő egyetlen sajtótájékoztatója miatt!? Már a felvetés is nevetséges, főleg annak tükrében, hogy mind én, mind a Jobbik szorgalmazza az M25-ös út mielőbbi megépítését.

Az pedig őszinte meglepetéssel töltött volna el, hogy ha Nyitrai Zsoltot nem védi meg válaszában fideszes párttársa Fónagy János államtitkár, aki a miniszter úr helyett válaszolt, s akinek soraiból számomra egyértelműnek tűnik, hogy a válaszadás előtt Nyitrai Zsolt tájékoztatta, esetleg kérte az államtitkárt, hogy mi szerepeljen a válaszban.”