Woman choosing between a hamburger and salad

Atkins, Paleo-ketogén, Shred, csak néhány a mai népszerű diéták közül. Most az egyik legújabb és legnépszerűbb diétát mutatjuk be.  Az 5:2-es diéta állítólag nemcsak fogyaszt, lassítja az öregedést is.

A koplalásról, vagyis az elfogyasztott kalóriák mennyiségének csökkentéséről több kutatás is bizonyította, hogy meghosszabbíthatja az életet, és az öregedéssel kapcsolatos krónikus betegségek tüneteit is enyhítheti. A mindennapos koplalást, bizonyos étkezések kihagyását vagy éppen a napi szükséges kalóriamennyiség csökkentését meglehetősen nehéz lehet betartani.

“Az emberek nem szívesen éheznek” – mondta dr. Martin Wegman, a University of Florida orvosi karának kutatója, és a most megjelent tanulmány társszerzője. “Azonban az időszakos koplalás a legtöbbünk számára könnyebben betarthatónak tűnik.”

“Úgy találtuk, hogy az időszakonkénti koplalás hatására enyhén megemelkedik a SIRT3 nevű gén aktivitása, illetve az ugyanilyen nevű protein koncentrációja a szervezetünkben. Ez a gén a hosszú élettel is kapcsolatban áll” – mondta Michael Guo, a kutatás másik szerzője. A SIRT3-at a szakértők szerint az oxidatív stressz aktiválja, és bár a szabadgyököknek számos káros hatása van, minimális mennyiségre azonban szükség lehet, ezek ugyanis “bekapcsolhatják” a szervezet védekező mechanizmusait.

A tanulmányhoz kapcsolódó kutatásban 24 önkéntes vett részt. A háromhetes periódus alatt a résztvevők egyik nap a számukra szükséges kalóriamennyiségnek mindössze 25 százalékát, a következő napon azonban ennek 175 százalékát fogyasztották el. A férfi résztvevőknél ez az egyik napon 650, míg a másikon 4550 kalóriát jelentett.

A koplaló napokon a menü általában sült hús, krumplipüré, sütemény és gyümölcssorbet volt, de mindezt csak egy étkezés során vették magukhoz. A dőzsölő napokon krémsajtos szendvicset, mézes-mazsolás zabkását, pulykahúsos szendvicset, csirkés spagettit, joghurtot, piskótatekercset, vaníliafagylaltot és csokiszeleteket ettek. Meglepő módon, a részt vevők számára a koplaló napok bizonyultak könnyebbnek, a dőzsölő napon egyszerűen nehezükre esett a szükséges kalóriamennyiséget elfogyasztani.

A kísérlet végén vett vérminták elemzése során kiderült, hogy a SIRT3, és a hozzá hasonló másik protein, a SIRT1 szintje is megemelkedett az étrend hatására. Ez nemcsak a az életünket hosszabbíthatja meg, de bizonyos betegségek, például a diabétesz rizikóját is csökkenti.

Még több érdekes egészséggel kapcsolatos cikket olvashatsz a hazipatika.hu oldalon.