Szerdán összesen 16 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjaiba. A 8 tűzesetet és 3 műszaki mentést összesen 15 hivatásos tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 5 téves jelzés is érkezett a megyei ügyeletre.

Kismotor, utánfutó és műanyag rekeszek kaptak lángra a szerdára virradó éjszaka Gyöngyöspata Gárdonyi Géza utcájában. A tűz átterjedt a közelben lévő családi ház előtetőjére és a tetőszerkezet deszkázatára is. A gyöngyösi és hatvani hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak, majd több oldalról vízsugarakkal oltották el a tüzet. A ház gázkéménye károsodott, ezért a gázszolgáltató az ingatlant a szolgáltatásból kizárta, a lakóknak nem kellett elhagyniuk otthonukat. 

A kazánház lángolt hajnalban Tarnabodon a Fasor úton. A hevesi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók a tűz oltását megkezdték, a kiérkező egységek a parázslást vízzel szüntették meg. Az ingatlan fűtési rendszere károsodott, a lakók átmenetileg rokonokhoz költöztek.

Két ingatlanba segítettek a mentőknek bejutni a gyöngyösi hivatásos tűzoltók a délelőtt folyamán, azért, hogy a benn lévő embert el tudják látni. 

Délután a pétervásárai hivatásos tűzoltók Pétervásárán a Táncsics Mihály úton pincében összegyűlt, ötven centiméter magasan álló vizet távolítottak el szivattyúval.

Egy tizenöt négyzetméter alapterületű melléképület lángolt tegnap éjszaka Tarnaörsön, a Dózsa György úton. A tűz részben átterjedt a melléképület melletti lakóépület tetőszerkezetére is. A hevesi hivatásos és jászárokszállási önkormányzati tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, a tűz a lakóteret nem károsította, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Szerdán Tarnazsadányban, Kálban, Egerbaktán, Egerben és Eger határában keletkeztek kis területen vegetációs tüzek, az egri, füzesabonyi, hevesi hivatásos tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

Számos esetben keletkezik tűz lakóházakhoz épített melléképületekben: tárolóban, fészerben, műhelyben, kazánházban, nyári konyhában, ahol jellemzően felhalmozott éghető anyagok, kisgépek, járművek gyulladnak meg. Sajnos, ezek a tüzek gyakran átterjednek a közeli családi házra, annak tetőszerkezetére, ezáltal veszélyeztetik lakhelyeinket is. Ezek a tüzek odafigyeléssel, körültekintéssel megelőzhetők:

  • A dohányzás még mindig dobogós helyezettként szerepel a tűzkárstatisztikákban. Mindig gondosan oltsuk el a cigarettát, egy vízzel teli vödörbe dobjuk az elégett csikket!
  • Ha a műhelyben barkácsolunk a hegesztés, a fémek vágása, csiszolása során keletkező megbúvó szikrák még órák múlva is okozhatnak tüzet. Az ebből keletkező tüzek ellen takarással, nedves rongyokkal védekezhetünk.
  • A melléképületek villamos hálózata a létesítés kori fogyasztói szokások figyelembevételével került tervezésre. Az eltelt időszak alatt a háztartások áramigénye jelentősen megnövekedett, ami a hálózat túlterheléséhez, illetve fokozott elöregedéséhez vezet, ez fokozott tűzkockázatot jelent.
  • A villamos berendezéseket, kisgépeket használat után válasszuk le a hálózatról. Ha hosszabb időre elutazunk, ne hagyjunk elektromos berendezést bedugva, mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek. Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat, ami a felügyelet hiánya miatt komoly károkhoz vezethet. Fontos, hogy az elektromos berendezéseket vízzel oltani csak a hálózatról történő leválasztás után szabad!
  • Nyílt lángot, például meggyújtott gyertyát, nyári konyhában a gázsütőt még rövid időre se hagyjuk magára. A meggyújtott gyertyák még felügyelet mellett is veszélyt jelentenek.
  • A melléképületeket ne használjuk lomosnak, ne halmozzunk fel bennük nagy mennyiségű, felesleges éghető anyagokat.

Címlapkép: Gyöngyöspatai tűzeset – Gyöngyösi HTP

Heves Megyei Katasztrófavédelem