mediaworks
Látványos kormányközeli fölény alakult ki mostanra a vidéki lapok piacán, és a bevásárlás a médiapiaci találgatások szerint tovább folytatódik. A példányszámok csökkenése ellenére azért nem érdemes alábecsülni a vidéki lapok erejét, sőt. A saját terepükön jóval erősebbek a legerősebb országos lapnál, a Blikknél is. Mivel a kormányközeli médiumok mindig is “bénakacsának” számítottak bulvár terén, gyengeségüket a megyei lapok felvásárlásával kompenzálhatják.

Szeptemberben nagy mozgás indult be a vidéki napilapok piacán, és sok jel mutat arra, hogy még egyáltalán nem járunk a folyamat végén.

A 18 megyei napilap közül 12 ma már ahhoz a Mediaworks kiadóhoz tartozik, amellyel a Népszabadság megszüntetése miatt volt tele a sajtó októberben, és amelyet a várakozásoknak megfelelően végül valóban meg is vett a Mészáros Lőrinc-közeli Opimus Press Zrt.

nepszabadsag

A Mediaworks nem sokkal azelőtt hízott a másfélszeresére, hogy az Opimus kezére került, miután az eredetileg meglévő 8 megyei napilapja mellé szeptemberben felvásárolta a Pannon Lapok Társasága Kft.-t, ahová 4 megyei napilap tartozott.

A maradék 6 lap felének, az Észak-Magyarországnak, a Hajdú-Bihari Naplónak és a Kelet-Magyarországnak a Russmedia Kft. a kiadója. Azonban ha helyesnek bizonyulnak a Hvg.hu novemberi értesülései, a Russmediával és annak 3 lapjával folytatódhat a kormánypárti terjeszkedés.

A 18 megyei napilapból tehát egyelőre a Mediaworks-höz tartozó 12 lapot lehet kormánypárti érdekeltséghez kötni. A megyei napilapok kétharmadáról van szó.

Érdekes azonban, hogy a nyomtatott sajtó hanyatlása alól egyetlen megyei napilap sem tudta kivonni magát. Valamennyi példányszáma évről évre csökken, közülük soké az utóbbi tíz évben megfeleződött.  Innen nézve a terjeszkedés lényegében nem más, mint kísérlet a befolyás szinten tartására.

Viszont, ha megyei lapok olvasottságát összevetjük a legnagyobb országos napilap, a Blikk teljesítményével kijelenthető: még a Médiaworks portfóliójában példányszámban legrosszabbul álló Heves Megyei Hírlap is több hevesi választópolgárt ér el arányaiban, mint bármelyik nagy országos napilap. A Blikknél például 2,5-szer többet.

További részletes elemzéseket az Index cikkében olvashatsz.

(Index)