Családbarát Szülészet pályázati program első körében 212 457 000 Ft (közel 213 millió Ft) állami támogatást kapott a Markhot Ferenc Kórház a szülészetének felújítására.  A beruházás során az orvos technikailag és műszakilag teljesen elavult szülészetet felújítják, várhatóan 2020 elejéig. A munkálatok már javában zajlanak. 

A beruházás keretében kicserélik a belső nyílászárókat, az álmennyezeteket, padlóburkolatokat, falburkolatokat. A rekonstrukció során a szülőegység a jelenkor orvosszakmai, orvostechnológiai és műszaki követelményeinek megfelelő állapotba kerül. A Szülészet folyosójának elején az ellenőrizetlen mozgások megszüntetése céljából egy beléptető rendszerre kötött új tolóajtó kerül, ezen ajtó előtt nyílik az előkészítő, melyhez vizesblokk tartozik. A szükséges vizsgálatok ebből az előkészítő helyiségből nyíló vizsgálóban történnek. A szülésnél jelen levő apák számára átöltöző helyiséget alakítanak ki. A szülő egység középfolyosós rendszere megmarad, ebből nyílik 5 db egy férőhelyes és 1 db két férőhelyes szülőszoba, egy vajúdó, mindegyik önálló vizesblokkal. A szülőszobákban új szülőágyakat helyeznek el. Az egészségügyi munkatársak részére személyzeti öltöző, személyzeti tartózkodó és teakonyha készül.

A Családbarát Szülészet második körében, melyben 10 fővárosi és 43 vidéki kórház infrastrukturális fejlesztéseit, illetve eszközbeszerzéseit finanszírozza az állam, a Markhot Ferenc Kórház 79 millió Ft-ot nyert állami forrásból a Szülészeti osztály kórtermeinek felújítására. Előreláthatóan a kórház saját forrásból további 40 millió Ft-ot tesz hozzá a beruházáshoz, mely jövőre valósul meg.

Címlapkép: Egri Sztorik/Archív

Forrás: Markhot Ferenc Kórház/Szegedi Erzsébet Sajtóreferens