Megszűnik a TAJ-kártya, ez lesz helyette

Nem kategorizált
taj
Az EMMI 90 ezer kártyaolvasót szerez be valamennyi egészségügyi dolgozó (kórházi orvosok, körzeti orvosok, gyógyszerészek, klinikai dolgozók) számítógépéhez. Az eszközök csak egy kártyát tudnak majd beolvasni, elmondjuk melyiket.

Az EMMI 90 ezer kártyaolvasót szerez be, valamennyi egészségügyi dolgozó (kórházi orvosok, körzeti orvosok, gyógyszerészek, klinikai dolgozók) számítógépét olyan kártyaolvasóval látják el, amely tudja olvasni az e-személyit. Vagyis a taj-szám begépelése helyett a személyit kérik majd el, hiszen az tartalmazza a taj-kártyán lévő információkat.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az új típusú e-személyi a legszigorúbb adatbiztonsági követelményeknek is megfelel, ezért olyan azonosítást lehet vele végezni, ami megakadályozza a visszaéléseket. Az állampolgárok kiszolgálására később további, az új igazolvánnyal igénybe vezető szolgáltatást is bevezetnek majd.

Az új típusú személyi igazolvány egyébként rengeteg más, praktikus dologra is alkalmas lesz:

Föl lehet tölteni a vasúti bérletet, a szolgáltatást a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon kísérleti jelleggel vezette be a MÁV-Start Zrt. Ha sikeres lesz az új rendszer, a szolgáltatást más vonalakra is kiterjesztik és további informatikai fejlesztéseket is bevezet a vasúttársaság a kényelmesebb jegyvásárlás érdekében. A BKK és a Volán társaságok is hasonlót terveznek. Velük már előrehaladott tárgyalások zajlanak – mondta el az InfoRádiónak Hajzer Károly, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.

(inforadio.hu)

Vélemény, hozzászólás?