Hevesen a Rendelőintézetben megnyílt az Egészségfejlesztési Iroda  és Lelki Egészségközpont. (EFI) A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet az EFOP-1.8.19-17 kódszámú pályázat keretében hozta létre az irodát, amelynek elsődleges célja a Hevesi járás 17 települése lakossága  egészségi állapotának javítása. A beruházás közel 84 millió Ft-ból valósult meg.  

A megnyitó ünnepségen Dr. Vácity József a Markhot Ferenc Kórház főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Harangozó Imre sebész főorvos tekintett vissza a Hevesi Rendelőintézet elmúlt 50 évére. Dr. Szívós János a rendelőintézet vezetője előadásában az egészségfejlesztő Iroda és Lelki Egészségköpont jelentőségét hangsúlyozta a lakosság egészségének megőrzésében. Az eseményen főigazgatói dicséretben részesült dr. Harangozó Imre sebész főorvos és Barnáné Mátyás Éva laboratóriumi asszisztens.

A heves megnyílt EFI iroda működésével, mely hétköznapokon 8-16 óráig fogadja a lakosokat, szeretnék elérni, hogy az itt élők egészségi állapota javuljon, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma. A  fejlesztés hozzájárul az ország átfogó népegészségügyi hálózatának kialakításához, és ezen keresztül a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, egészségkultúrájának javításához és a krónikus, nem-fertőző betegségek megelőzéséhez a területi egyenlőtlenségek csökkentésével.

Az EFI iroda szakemberei segítséget nyújtanak a betegségek megelőzésében, szűrőprogramokon keresztül. A Hevesi Szakrendelő komplex szolgáltatásaival egy időben, civil szervezetekkel együttműködve biztosítani kívánja a Hevesi járásban az egészséges életmódra nevelést, a betegségek korai felismerését szolgáló szűréseket, és a rehabilitálást.

Az Egészségfejlesztési Iroda programjaira a háziorvosok és a szakrendelők  irányítanak betegeket,  elsősorban: cukorbetegeket, keringési-, daganatos-, mozgásszervi-, mentális betegségben szenvedőket, túlsúllyal élőket. A járásban élő gyermekek, fiatalok egészséges életmódra való nevelésében is részt vesznek, a fiatal felnőtteknek a családtervezésben, az időseknek az életminőségük  javításában nyújtanak segítséget az egészségügyi és szociális területen dolgozók, civil szervezetek munkatársai, önkéntesek.

Az EFI szűrővizsgálatokat végez, betegklubokat hoz létre többek között csontritkulásban szenvedő, cukorbetegek, daganatos betegek, szív és keringési betegek részére. Különféle programokat szerveznek: testmozgást ösztönzőket, egészséges táplálkozást segítőket, dietetikai tanácsadást, prevenciós előadásokat, szexuális felvilágosítást,  családtervezést, szülők iskoláját, klubfoglalkozásokat:  kismama klub, baba-mama klub, idősek klubja, egyéni pszichológiai tanácsadást végeznek.

Elérhetőség: 

Cím: 3360 Heves, Fő út 13.

Tel.: (06 36) 545 510

E-mail: hevesiefi@gmail.com

Forrás: Markhot Ferenc Kórház/ Szegedi Erzsébet sajtóreferens