“Maci Lacit” a Pes-kő közelében kapta lencsevégre egy vadkamera.

Újabb bizonyíték van arra, hogy az elmúlt években szinte törzsvendégekké váltak térségükben a barna medvék.  Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a Bárna-Mátranovák-Istenmezeje háromszögben, Erdőkövesd, Pétervására és Istenmezeje környékén is találtak barna medve jelenlétére utaló nyomokat.

2021 nyarán egészen Eger határáig merészkedtek, de Egerszalók, Füzesabony és Szilvásvárad határában is tiszteletét tette egy-egy példány. Szakemberek szerint a Szlovákiából átbarangoló barna medvék, úgy tűnik, hazánkban is megtalálták az élőhelyeiket. Egyik ilyen kedvenc helyük a Bükk, ahol csütörtökön hajnalban, a Pes-kő közelében kihelyezett vadkamera egy európai barna medve képét rögzítette.

Fotó: Egererdő Zrt.

Az észlelésről az Egererdő Erdészeti Zrt. pénteken a Facebook-oldalán számolt be.

Az erdőgazdaság a medve észleléséről tájékoztatta az környék önkormányzatait, illetve a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát.

Az erdőgazdaság dolgozói a nemzeti park kollégáival együttműködve folyamatosan figyelik a területet. Ha ismét észlelik a medvét, arról tájékoztatják a lakosságot.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szerint a medvék megjelenésével nem lettek veszélyesebbek erdeink, ezek az állatok ugyanis az embert nem tekintik sem vetélytársnak, sem tápláléknak, így inkább félrehúzódnak, és kerülik a találkozást.

A túrázók, erdőjárok számára mégis azt tanácsolják, csak kijelölt turistautakon közlekedjenek, kerüljék az átláthatatlan sűrűket, bozótosokat, és ha nem szükséges, ne túrázzanak napnyugta és napkelte közötti időben az erdőben!

Íme még néhány jótanács:

  • Tegyük egyértelművé a medvék számára, hogy közeledünk: ne járjunk nesztelenül!
  • Társaságban beszélgessünk!
  • Egyedül járva használjunk zajkeltő eszközt: például csengőt vagy rádiót!

Ha véletlenül mégis találkozunk a medvével, és az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről – javasolják a szakemberek.