A Bükki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata a mai napon Szilvásvárad községhatárában barna medve (Ursus ursus) jelenlétére egyértelműen utaló életjelet talált.

Nem lehet kizárni, hogy csupán egy állatról van szó, de egy példány is hatalmas területeket be tud igen rövid idő alatt kóborolni, így a Bükk-hegység teljes területén számítani lehet felbukkanására. Mint tudjuk, a medve jellemzően mindenevő és nem zsákmányszerző, igazán csak rendszertanilag nagyragadozó. Tartanunk ajánlatos, de félnünk nem kell tőle.

A Természetvédelmi Őrszolgálat ajánlásai a következők:

A legfontosabb a közvetlen találkozás elkerülése. Ezért ha a közelben felbukkan vagy összefutnak vele, az állatot szemüggyel tartva, de nem a szemébe nézve, lassan, igyekezzenek minél távolabb kerülni tőle. A futást mindenképp kerüljék, ez ugyanis beindítja a genetikusan kódolt menekülés-támadási reflexét. Ha bocso(ka)t is látnak a közelben, mindenképp helyezkedjenek úgy, hogy ne kerüljenek az(ok) és az anyaállat közé. Amennyiben a medve tovább közelít, ha a táskájukban/hátizsákjukban élelmiszer van, tegyék le a talajra, hagyják ott és távolodjanak tovább. Ha a medve mégsem tágítana és támad, feküdjenek hasra, a kezeiket kulcsolják a tarkójuk mögé, ha pedig hátra fordít, tartsák a kezeket a lágy részeket vagy a fejet védelmezően. Nem lesz kellemes, de hamar elmegy az állat, s távozását követően pár perccel, irányával ellentétesen, hagyják el a helyszínt. Ha pedig túl vannak az esetben, netán megsebesültek, a Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti telefonszámán, a +3630-861-3808-on folyamodjanak mielőbb segítségért.

Forrás: Bükki Nemzeti Park/ Bartha Attila Terület-felügyelő 

Címlapkép: Illusztráció