Illusztráció: Keller Richárd
Orbán Viktor  két bizalmasa (Mészáros Lőrinc és Garancsi István) is harcba száll a Paks után az ország második legnagyobb áramtermelő üzeméért. Sajtóhírek szerint a miniszterelnök ezzel ellensúlyozná  a Mol (és a vele szoros szövetségben lévő OTP-csoport) befolyását.

Bár nyilvános adat egyelőre még nincs arról, hogy kik érdeklődnek az erőmű iránt, de a magyar árampiacot jól ismerő, egymástól független forrásokból a 444.hu úgy értesült, hogy az alábbi cégek jelentkeztek be a Mátrai Erőmű német tulajdonosainál (A két német társaság az 1995-ös privatizációk óta birtokolja a Magyarország második legnagyobb, főként mátrai lignitet hasznosító áramtermelőjét):

  • MVM

  • MET

  • Mészáros és Mészáros Kft

  • EPH (Csehország)

A lista több szempontból is nagyon érdekes.

A legizgalmasabb a Mészáros és Mészáros Kft. jelentkezése. Ez Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor bizalmasának családi cége.

Az egerszalóki Saliris Resort Spa & Konferencia Hotelt is megszerezte cégek szövevényén keresztül Felcsút polgármestere

Korábban már több cikkben az Egri Sztorik is beszámolt arról, hogy Mészáros Lőrinc egyre nagyobb befolyást szerez megyénkben is, legutóbb a Mátrai Erőműnél búzakeményítő építésébe kezdett, de  az ország más részeiben is rekord sebességgel nyeri a közbeszerzéseket: épít vasutat, stadiont, foglalkozik mezőgazdasággal, van tévéje és lapkiadója, kempingje és sok-sok szállodája, focicsapata itthon és Horvátországban, viszont az energetikába még nem tette be a lábát. Eddig.

Ha most Mészáros Lőrinc tényleg beszáll az energetikába, akkor egy teljesen új, a miniszterelnökhöz szorosan kötődő erőtér jöhet létre, és ezt többen is úgy értékelik a piacon, hogy a miniszterelnök megint odarakna egy ellensúlyt a Mol mellé. 

Orbán Viktor és bizalmasa, Garancsi István egy focimeccsen //Fotó: 444.hu

A sztori érdekessége még, hogy Mészáros mellett Orbán Viktor még egy bizalmasa, Garancsi István is bejelentkezett a Molból kinőtt MET-el az ország második legnagyobb, százmilliárd forintos erőművéért.

Elvben a magyar államnak nincs befolyása arra, hogy a németek kinek adják el a Mátrai Erőművet, azonban az RWE-nek vannak még magyarországi érdekeltségei, így nem teljesen mindegy a cégnek, hogy milyen lesz az együttműködés a politikával később sem.

A Mátrai Erőmű az elmúlt évtizedek során szinte „pénzgyárként” működött, tulajdonosait évente akár több tízmilliárdos osztalékkal is örvendeztetve. Értékét ezért akár százmilliárdosra is taksálták. Ám a szigorodó környezetvédelmi előírások és az áramárak esése miatt mára jövedelmezősége kissé esett. Egyelőre kevés esély mutatkozik arra, hogy a kormány új szénblokkot engedélyezzen. Így különböző megújulóenergia-alapú megoldásokkal igyekeznek túlélni. A több mint kétezer dolgozót – főként bányászt – foglalkoztató társaság fennmaradása komoly munkaerőpiaci kérdéseket is felvet. A jelenlegi politikai-gazdasági helyzetet ismerve ezért sokan éppenséggel Felcsút polgármesterét üdvözölnék a leginkább.

AJÁNLJUK MÉG

Mészáros Lőrinc az egri kórház étkeztetésének “terhét” is magára vállalta