MTI fotó: Komka Péter
A beruházással “hiperreduktív” technológiára is alkalmas borászat jött létre, az üzem óránkénti kapacitása hatezer palack.

A szőlőtelepítési kedv fokozására a kormány 4 milliárd forint keretösszeggel támogatja az új ültetvények létesítését – hangsúlyozta az agrárminiszter pénteken Egerszalókon, a Juhász Testvérek Pincészete borászati központjának avatásán.

Nagy István szerint ez a fejlesztés nemcsak a borászat életében, hanem nemzetgazdasági szinten is jelentős. Közölte: a beruházáshoz a kormány az Európai Unióval együtt 200 millió forinttal járult hozzá.

A Juhász Testvérek Pincészet borászati központja az átadási ünnepség napján Egerszalókon MTI Fotó: Komka Péter

Juhász Attila tulajdonos elmondta: a beruházás teljes költsége 1,2 milliárd forint. A megvalósításhoz 500 millió forint saját erőt és ugyanilyen összegű banki kölcsönt használtak fel. A pincészet technikai eszközökre nyert 200 millió forint pályázati támogatást – fűzte hozzá.

Nagy István az agrárminiszter (b4), Juhász Ádám, a pincészet egyik tulajdonosa (b3), Mága Zoltán hegedűművész (b2) és Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős miniszterelnöki megbízott a Juhász Testvérek Pincészet borászati központja átadási ünnepségén Egerszalókon 2018. július 20-án. MTI Fotó: Komka Péter

Közölte, hogy a beruházással “hiperreduktív” technológiára is alkalmas borászat jött létre.

A létesítményt úgy alakították ki, hogy a borvidék kisebb pincészetei számára is elérhetővé válnak a legkorszerűbb borászati technológiák, a modern palackozó, a laboratórium, a raktár, illetve igény esetén a bemutatóterem és a borszaküzlet. A palackozó óránkénti kapacitása hatezer palack.

(MTI)