M25: Jó ütemben halad az építkezés, de megint drágult az Eger és az M3-as között épülő gyorsforgalmi út

Belföld
Csaknem 8 milliárd forint többletköltséggel építheti meg az M25 déli szakaszát a Colas és a He-Do. A beruházás összköltsége jelenleg mintegy 70 milliárd forint.

Megkezdődött az északi ütem műszakilag különleges részének előkészülete. A cél az Olajosok úti aluljáró megépítse, amely az M25 alatt visz át egy 11,7 méter széles nyílással – tájékoztatta a közvéleményt a legfrissebb fejleményekről a közelmúltban Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, aki szerint jó ütemben halad az M25-ös építése.

Ugyanakkor a beruházás költségei is jó tempót diktálnak: a héten a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kihirdette, hogy a gyorsforgalmi déli – 15 kilométer hosszúra tervezett – szakaszát a Colas Út Zrt. és a He-Do Kft. építheti meg két részletben, az eredetileg becsült 28 milliárd forint helyett 36 milliárd forintért, amely csaknem 8 milliárd forint többletköltséget jelent.

Az M25-ös büdzséje korábban is többször jelentősen növekedett: 2016. decemberben 6,5 milliárd forinttal járult a gyorsforgalmi megépítéséhez a kormány (erről beszámolt hírportálunk is), azonban 2017. április 3-án 18,8 milliárd forinttal növelte meg a projektról szóló kormányzati támogatási szerződést, mellyel a fejlesztés összköltsége bruttó 25,3 milliárd forintra egészült ki.

Végül Orbán Viktor tavaly decemberben újabb 44 milliárd forinttal támogatta meg a beruházást, melynek összköltsége így már csaknem 70 milliárd forintra rúg.

 

EZ IS ÉRDEKELHET

Két évet csúszik, és fizetős lesz az M25-ös – Íme a tervrajzok