Illusztráció: Keller Richárd
Nem a magyar dolgozókat vagy vállalkozásokat segíti a kormány a jövő évi költségvetésben, hanem sokkal inkább a helyi oligarchákat és a külföldi nagyvállalatokat – hangsúlyozta Komlósi Csaba egri sajtótájékoztatóján.

Az LMP önkormányzati képviselője elmondta: Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő parlamenti felszólalásában ékes szavakkal ecsetelte az előterjesztett törvényjavaslat nagyszerűségét. Többek között azt állította, hogy ez a költségvetés „…azoknak szól, akik dolgoznak, akik munkából élnek; ez a költségvetés az adócsökkentésről, a béremelésről és a munkahelyteremtésről szól.”

Nem először tűnik úgy mintha nem ugyanazt a szöveget olvasnánk, mert bár van olyan terület, ahol történik adócsökkentés vagy épp béremelés, ugyanakkor a költségvetés egésze más képet mutat – szögezte le Komlósi Csaba. Mint fogalmazott: a kormány nem a magyar dolgozókat vagy vállalkozásokat segíti, hanem sokkal inkább a helyi oligarchákat és a külföldi nagyvállalatokat. 

Archív fotó: Keller Richárd/egrisztorik.hu

Kifejtette: továbbra is érvényben marad a társadalmi igazságosságot semmibe vevő egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer, és miközben a családi adókedvezmény keretében nyújtott támogatás összesen mindössze 15 milliárd forinttal nő, a társasági adó csökkentése 150 milliárddal terheli a büdzsét, ami elsődlegesen a külföldi nagyvállalatoknak kedvez. A kormánynak szemmel láthatólag arra sincs terve arra, mi történik majd az uniós források elapadása után – tette hozzá.

Komlósi Csaba kiemelte: továbbra sem valósul meg az LMP által hét éve szorgalmazott általános béremelés sem. Szerinte a  minimálbér emelése bár szükséges, jelentős bérfeszültséget eredményez majd. Ugyanakkor a béremelésekre szükség van, és lehetségesek is: az LMP mintegy 1200 milliárdot fordítana béremelésre a 2018-ban – hangsúlyozta.

Az LMP egyrészt a nettó kereseteket növelné jelentősen az adók átrendezésével, az egykulcsos személyi jövedelemadó helyett bevezetné a több sávos adózást – sorolta. Ez adómentessé tenné a minimálbért, 26 ezer forinttal nőne a nettója, az átlagbért keresők 38 ezer forintot nyernének havonta – tette hozzá.

Komlósi Csaba arról is beszélt: az LMP a teljes közszolgálati bérrendezést is javasolja. A mentősöktől az egyetemi tanárokig, a szociális és kulturális szféra dolgozóitól a zenetanárokig mindenkinek tisztességes béreket adnánk – hangsúlyozta. A közszolgálatban dolgozók béremelésére plusz 300 milliárd forintot fordítanánk, megadnánk a pl. a mentősöknek az ígért 21 milliárd forint béremelést – ahelyett, hogy pénzéhesnek bélyegeznénk őket, mint ahogyan azt a kormány teszi – fűzte hozzá.

Az LMP emelné többek között az egészségügyi dolgozók bérkeretét 80, a pedagógusokét 40, az oktatásban dolgozó segítőkét 10, a felsőoktatásét 15, a közszolgálati dolgozókét 30, a szociális dolgozókét 40, a kulturális dolgozókét pedig 15 milliárd forinttal.

Az eddigi béremelések ugyanis részlegesek voltak, vagy üres ígéretek maradtak, az LMP ezzel szemben nem csak egyszeri béremelést, hanem valós fejlődést és béremelkedést biztosító életpályákat is kínálna – mondta Komlósi Csaba.

(egriugyek.hu)