A Koraszülöttek Világnapján  november 17-én a Markhot Ferenc Kórház Újszülött részlege is lilába borult, csatlakozva az országos kezdeményezéshez.

A Koraszülöttekért Országos Egyesület 2012 óta szervez különböző eseményeket a Koraszülöttek Világnapján, ennek részeként elsőként a budapesti Művészetek Palotája kapott lila megvilágítást. Azóta évről évre egyre több szülőszervezet, intenzív osztályokhoz kapcsolódó alapítvány, intézmény és város csatlakozik a “Színezzük lilára az országot!” kampányhoz.

 

A Markhot Ferenc Kórházban 2016-ban 173 baba jött világra idő előtt. 2017-ben október végéig 135 koraszülöttet segítettek a világra.

Az intézmény II-es fokozatú Perinatális Intenzív Centrum, ahol az 1400 gramm alatti súllyal és súlyos rendellenességgel született csecsemők állapotát stabilizálják a magasabb fokozatú centrumokba való szállításukig. A fejlesztéseknek köszönhetően az Újszülött részleg rendelkezik a szükséges gépekkel, lélegeztetőkkel, egyéb  műszerekkel, inkubátorokkal az ellátáshoz.

Tekintsd meg az osztály munkatársai által készített fotókat a gyönyörű dekorációról (a cikk folytatódik a galéria után):

Az elszállított kisbabák többsége visszakerül az egri kórházba, itt történik az előírt súlyuk eléréséig az ápolásuk, táplálásuk.

A világnap előzményei 

2009-ben három koraszülöttekkel foglalkozó szervezet, az EFCNI, a LittleBigSouls és a March of Dimes közös találkozóján az EFCNI kezdeményezésére úgy döntöttek, hogy a Koraszülöttek Világnapját világszerte november 17-én ünnepeljék meg, ezzel tisztelegve a koraszülésben érintett családok, és a koraszülött ellátásban részt vevő szakemberek erőfeszítései előtt, egyben felhívják a figyelmet a koraszülések magas arányára. A világnap közös jelképeként, az események kampányszíneként a lilát választották, mely a reményt, az érzékenységet, az együttérzést, a hitet és a bátorságot szimbolizálja.