Kigyulladt egy családi ház Atkáron, a Fő úton szombat este.

A gyöngyösi és a hatvani hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak, összesen tizenegy tűzoltót riasztottak az esethez, akik több oldalról öt vízsugárral oltották el az épület lángjait. A beavatkozó tűzoltók az oltási munkálatok közben két gázpalackot is kihoztak az épületből, azokat visszahűtötték, így nem robbantak fel. Az esethez a társhatóságok is érkeztek.

Az ünnepek alatt megnövekszik a lakástüzek száma. Ezzel a tűzesettel a Heves megyei lakástüzek száma idén 289-re emelkedett, 460 tűzoltóegység vett rész az otthonok és azok melléképületeinek oltásában. 

Az otthonunkban elhelyezett tűzveszélyes dekoráció, az adventi koszorú is okozhat tüzet. Nagyon fontos, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét, továbbá égő gyertyát, mécsest sose hagyjuk felügyelet nélkül! Nem elég, ha biztonságos a koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Használjuk Led gyertyákat melyek kevésbé tűzveszélyesek, hiszen nem nyílt lánggal égnek a szobában! A karácsonyfára pedig soha ne tegyünk gyertyát, vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat. A fát mindig úgy kell elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól.

Azért, hogy időben észleljük a tűz keletkezését, megelőzzük a tragédiákat és azt, hogy az otthonunk a lángok martalékává váljon, érdemes otthonainkba füstérzékelőt telepíteni. A füstérzékelő pár ezer forintért szakboltokból beszerezhető, a tűz keletkezésének elején hangosan jelez, amikor még van idő cselekedni. Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál hamarabb tudjuk értesíteni a tűzoltókat vagy a kis tüzet saját magunk is megpróbálhatjuk eloltani. Erre alkalmas lehet egy otthon tárolt 2 kilogrammos ABC porral oltó, vagy egy 2 literes habbal oltó készülék, akár egy tűzoltó spray is.

Fotó: Gyöngyösi HTP

Heves Megyei Katasztrófavédelem