Magyarország Kormánya a Magyar Közlöny 47. számában megjelent kormányrendelet formájában fizetési moratóriumot rendelt el a lakossági és a vállalati hitelek törlesztésére, valamint – szintén rendeletben – szabályozta a fogyasztói hitelek THM maximumát.

Az intézkedés részletszabályait egy később megjelenő kormányrendelet határozza meg majd. Az OTP Bank jelezte: haladéktalanul gondoskodik a kormányrendelet betartásáról.

Ahhoz, hogy az OTP az ügyfeleit az új jogszabálynak megfelelő módon tudja fogyasztói hitelekkel kiszolgálni, a részletszabályok ismeretére, informatikai fejlesztésre és a belső szabályozás átalakítására van szükség – közölte a társaság. Az OTP Bank 2020. március 19-től felfüggeszti az eddigi hirdetményeiben hatályos fogyasztási hitelek értékesítését azokra a napokra, amíg az új jogszabálynak megfelelő termékeket nem tud ügyfeleinek kínálni. Ezért kéri, hogy további tájékoztatásig ügyfeleik ne látogassák bankfiókokat fogyasztási hitel felvétele céljából.

A moratóriumra vonatkozó rendelet értelmében az OTP Bank azonnali hatállyal, 2020. március 19-étől leállítja a hitelek törlesztőrészleteinek beszedését a törlesztésre megjelölt számlákról. Az, hogy a moratórium hogyan érinti a későbbi törlesztőrészleteket, a részletszabályokból fog kiderülni, ezek a részletek egyelőre a bank előtt sem ismertek, így ezekről tájékoztatást is csak később tud adni ügyfeleinek – közölte a társaság.

A bank felhívta a figyelmet arra, hogy a törlesztési moratórium minden ügyfélre vonatkozik, azonban a kormány rendelete lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek a szerződés szerinti törlesztéseiket változatlanul, az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsék, ezzel elkerülve az esetleges későbbi törlesztőrészlet növekedését. Amennyiben nem kérnek moratóriumot a saját hitelük törlesztésére, ezt jelezhetik az OTP Bank felé, és biztosítják a további, folyamatos törlesztés lehetőségét. Ennek módját szintén a következő napokban fogják kialakítani, ezért a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel kéri az ügyfeleket, hogy ebben a témában a bankfiókokat ne keressék fel személyesen.

Az OTP Bank honlapján a következő napokban megtalálható lesz az a felület, amelyen bejelenthető, ha valaki mentesülni kíván a fizetési moratórium alól.

Forrás: Magyar Nemzet
Címlapkép: Illusztráció