Kedden 23 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. A 18 tűzesetet 29 hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 5 téves jelzés is érkezett a megyei ügyeletre.

Egy nádfedésű lakóépület tetőszerkezete égett délután Sarudon, a Szabadság úton. A tűz a kertekben égő aljnövényzetről terjedt át a házra. A tiszafüredi, hevesi és mezőkövesdi hivatásos, valamint a tiszanánai önkormányzati tűzoltók több oldalról megközelítve oltották el az égő épületet. A szabad területen keletkezett tűz hat hektárra terjedt ki, melynek oltásában erőgép is segített. A tűz keletkezésekor senki nem tartózkodott a házban.

Egy személyautó motortere égett éjszaka Ecséd Kossuth Lajos utcájában. A tűzhöz a hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották, akik vízzel eloltották a lángokat, majd visszahűtötték a jármű átforrósodott karosszériáját. 

Kedden tizenhat alkalommal vonultak Heves megye tűzoltói szabad területeken keletkezett tűzesethez. Jellemzően kis területen égett az elszárad növényzet, Szentdomonkoson már 20 hektárra terjedtek el a száraz növényzetben a lángok, melyeket az egri és a pétervásárai tűzoltók kéziszerszámokkal, erdészek segítségével oltottak el. A tűzesetnek két sérültje volt, őket a mentők kórházba szállították. Hatvanban a Báthori István utcában az egy hektárt érintő, szabadtéren keletkezett tűz több fóliasátorra is átterjedt, melyet a város hivatásos tűzoltói vízsugarakkal oltottak el.  

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a figyelmet, hogy a tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényben van! Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

Az idei száraz és csapadékmentes időjárás miatt egy kisebb tűzből is hamar óriási lángok keletkeznek, a szélben pedig a tűz olyan gyorsan terjedhet, hogy ha azt megfelelő védőruha nélkül próbáljuk oltani, akkor az könnyen sérüléshez vagy tragédiához vezethet. Aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, azonnal hívja 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Heves Megyei Katasztrófavédelem

Címlapkép: Illusztráció