A Zsolnay-gyár és márkanév több mint másfél évszázados történetének legszebb darabjaiból válogatott gyűjteményt tekinthetnek meg az érdeklődők a Kepes Intézetben 2018. március 31-ig.

A kiállításon megtekinthetők a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. valamint magángyűjtemények soha nem látott, egyedi és megismételhetetlen Zsolnay-kincsei. A Zsolnay porcelán 165 éve a magyar kézművesség gyöngyszeme. A Zsolnay márkanév a világban különleges tudást, innovációt, egyedi eljárásokat, értékes művészeti tárgyakat jelent.

A pénteki megnyitón  Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára elmondta:  a Zsolnay-gyár sikertörténete a magyar innováció egyik legmarkánsabb példájaként 1851-ben indult. A kezdeti nehézségek ellenére a gyár fejlődése az első világháború kitöréséig töretlen volt és világszerte ismertté tette Pécs és a Zsolnay-család nevét. A gyár önmagában is kimagasló ipartörténeti, művészettörténeti és építészettörténeti értékekkel bír, méltán foglalja el helyét ma is a magyar innovációs készség és képesség képzeletbeli dobogósai között.

Az egri Kepes Intézet kiállítása egy olyan örökséget tesz élővé, amely értékes művészeti tárgyakat, a képzőművészet maradandó értékeit képviseli. Fontos, hogy minél több hasonló tárlat, múzeumi program hozza közelebb az emberekhez Magyarország kulturális értékeit – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az eddig még soha nem látott, egyedi és megismételhetetlen Zsolnay-kincseket is felsorakoztató tárlat 2018. március 31-ig látogatható.