Fotó: Keller Richárd
 
A május 10-e és 12-e között Egerben megrendezésre kerülő nemzetközi diákfilmfesztivál újdonsága, hogy  Libanonból és Jordániából is érkeznek filmek, valamint “egyperces filmek” verseny is lesz az új generációk számára.

Harmadik alkalommal rendezi meg az Eszterházy Károly Egyetem Mozgóképkultúra Tanszéke az Agria Film Kft. támogatásával a Slow Film Festivalt.

Május 10-e és 12-e között több mint tíz ország filmiskolája mutatkozik be filmjeivel: Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Grúzia, Oroszország vesz részt a fesztiválon, és idén először a Közel-Keletről, Libanonból és Jordániából neveztek alkotók.

2017-ben 14 kisjátékfilm, 11 animációs és experimentális film, 7 dokumentumfilm indul a fesztivál díjért, de új kategória is debütál: megrendezik az „Egyperces filmek” háziversenyét.

Több újdonságról is beszámoltak a szervezők a hétfői sajtótájékoztatón //Fotó: Keller Richárd

A versenyben látható filmek között lesznek premiervetítések és fesztiválkedvenc alkotások is: például a cseh Happy End című animációs film, a lengyel Nyár / Leto című kisjátékfilm, a drámai erejű libanoni Submarine / Tengeralattjáró című film, az idei Dazoo rövidfilmfesztivál fődíjas alkotása, Freund Ádám Földiek című varázslatos science fiction filmje.

A napi híreket ITT követheted.  

Tekintsd meg a fesztivál főszervezőjével, Bollók Csabával és az Agria Mozi ügyvezetőjével, Berényi Tamással készített interjúnkat (a videó után folytatódik a cikkünk):

 

A magyar alkotásokat válogató diákzsűri tagja, Bognár Flóra elmondta: izgalmas volt az eszterházys filmek mellett a metropolitanes filmeket is látni, összevetni őket. Számukra ez a zsűrizés és a fesztivál is egy nagyon jó szakmai tapasztalatot jelent. Az idén indított egyperces kategóriában már alsóbb éves hallgatók is beadhatták műveiket, ezzel lehetőséget kapva arra, hogy ők is megmérettessenek.

A  fesztivált az egyetemi filmklub bevételéből, az Agria Film Kft. támogatásával, és az önkéntes diákok munkájával tudják megszervezni, de a jövőben szívesen vennének önkormányzati, vagy egyéb támogatást is.

 

Tervezett program:

Május 10. szerda: 20:30 – fesztiválnyitó (meglepetésfilmmel)

Május 11. csütörtök 11:00 – információs blokk

                                15:00 – versenyblokk I.

                                17:00 – versenyblokk II.

                                19:00 – versenyblokk III.

Május 12. péntek     11:00 – fesztiválkedvencek blokkja (versenyen kívül)

                                15:00 – versenyblokk IV.

                                17:00 – versenyblokk V.

                                19:00-  versenyblokk VI.

                                21:00 – díjkiosztó gála, záró party